opstina gornji milanovac

10. oktobar 2016.
Predstavnici "Interkulture" u poseti Milanovcu


Predstavnici Udruženja "Interkultura" iz Italije, koji borave u višednevnoj poseti Gornjem Milanovcu, bili su gosti predsednika opštine.


Interkultura je nevladino neprofitno udruženje, koje ima za cilj razvoj neformalnih oblika obrazovanja po evropskim standardima, kroz promovisanje interkulturalnog dijaloga, tolerancije i globalnog razumevanja, kao i mogućnost različitih oblika učenja kroz iskustvo. Jedan od njih je i davanje prilike mladima da provedu školsku godinu ili kraći period u nekoj stranoj državi, boraveći u porodici, pohađajući školu i učestvujući u životu lokalne zajednice.


Dobrodošlicu gostima iz Italije poželeo je predsednik opštine i istakao da se nada da će im boravak u našem gradu ostati u lepom sećanju. "Opština Gornji Milanovac podržava projekat "Interkultura" i razmenu učenika i profesora. Mi sa Gimnazijom imamo jedan poseban odnos i čini mi se da je Gimnazija jedna od retkih škola u Gornjem Milanovcu koja ima takav odnos sa opštinom. Želim da se zahvalim i direktorki Gimnazije na svesrdnoj saradnji i nadam se da će iz te saradnje proisteći nešto još bolje za našu opštinu, s obzirom da sa bratskim opštinama imamo odličnu saradnju, i imamo plan da učenici iz tih mesta dođu kod nas, tako da ćemo i van projekta "Interkultura" imati saradnju sa Gimnazijom. Razmena učenika je pravi način da pokažemo šta imamo i šta znamo, da deca dođu kod nas i da o tome posle pričaju u svojim državama. Nadam se da ćete uživati u boravku u Gornjem Milanovcu i da ćete otići sa puno pozitivnih utisaka o našem gradu", rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Gimnazija je i prva škola u Srbiji koja je učestvovala u razmeni profesora-volontera. Kao rezultat ovog vida međunarodne saradnje profesori volonteri bili su gosti volontera u Veneciji.


gm

"Parola italijanske "Interkulture" je "SUSRETI KOJI MENJAJU SVET" i mislim da se u skladu sa njom osećaju svi ljudi koji trenutno rade na ovom projektu. Za ovako nešto novac nije toliko važan koliko dobra volja da shvatimo koliko znači kada nam neko dođe sa strane i donese nove ideje, znanja i energiju koji su značajni i za razvoj naše omladine. Veoma mi je drago što i lokalna samouprava prepoznaje značaj ovog projekta, jer mi ove godine imamo na razmeni troje dece - iz Italije, Brazila i sa Tajlanda i mnogo znači kada se čuje za Gornji Milanovac i u ovim delovima sveta", istakla je Olivera Stefanović, profesor u Gimnaziji, koja je od početka projekta uključena kao volonter.


Od septembra prošle godine Gimnazija "Takovski ustanak" postala je i lokalni centar Interkulture (za područja Gornjeg Milanovca, Čačka i Kragujevca).


U ime delegacije iz Italije, obratila se Barbara Rosin, predsednica Centra u Veneciji. "Interkultura postoji u Italiji od 1955. godine, a u samoj Veneciji od 1978. godine. Na našem pamfletu piše "Priča za ceo život", jer smatramo da je veoma važno za decu da odu na razmenu i da upoznaju neku drugu kulturu, jer su oni u tim godinama u kojima proširuju znanja i o svojoj kulturi i običajima. Naše iskustvo pokazuje da sva deca koja su otišla na razmenu i koja su se upustila u ovaj izazov i edukativni projekat, uvek su se vraćali sa puno pozitivnih utisaka i sa željom da nešto menjaju, na bolje, i u svojim sredinama. Osećam kako je "Interkultura" u Gornjem Milanovcu izuzetno jaka. Milanovac je manji grad ali se oseća da je internacionalan, upravo zbog mladih", istakla je Barbara Rosin.


Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da će u najskorije vreme biti obnovljen rad Kancelarije za mlade opštine Gornji Milanovac, jer je primetno da postoji velika želja mladih da se volonterski uključe u rad i doprinesu razvoju lokalne zajednice. Kroz Kancelariju će biti moguće da se organizuju ovakvi i slični projekti.
gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!