opstina gornji milanovac

15. avgust 2016.
U poseti prijateljima u Norveškoj


Delegacija opštine Gornji Milanovac, koju je predvodio predsednik opštine Dejan Kovačević, a u čijem sastavu su bili i direktor Javnog preduzeća za izgradnju Opštine Božidar Vučetić i generalni sekretar norveškog društva Srbija Dragan Marković, boravila je u radnoj poseti prijateljskoj opštini Vefsn u Norveškoj, u periodu od 10. do 13. avgusta 2016. godine.


Posle dočeka i večere dobrodošlice u sredu 10. avgusta, radni deo posete počeo je 11. avgusta sastankom u MON-u, opštinskom razvojnom preduzeću, čije aktivnosti je predstavio direktor Leif Sefting. Direktor je gostima predstavio projekte koje MON priprema i informisao ih o ulozi MON-a u stvaranju novih radnih mesta i razvoju već postojećih privrednih subjekata i koordiniranju privrednog razvoja opštine i regiona. Ovaj zanimljiv norveški koncept opštinskog razvojnog preduzeća je pre više od 10 godina razmatran u Gornjem Milanovcu, posebno u oblasti očuvanja radnih mesta u vremenu tranzicije i privatizacije i podsticanja radnika koji su dobijali otpremnine da uz pomoć ovakvog preduzeća i podsticaja iz privrednih fondova, umesto trošenja otpremnina, novac uz pomoć nekog našeg "MON-a" ulože u svoje samozapošljavanje.


gm    gm

U razgovorima sa prijateljima iz opštine Vefsn zaključeno je da bi ideju o postojanju sličnog preduzeća u Gornjem Milanovcu trebao ponovo razmotriti.


Domaćini su, zatim, milanovačku delegaciju odveli u posetu najvećem proizvođaču aluminijuma na severnoj polulopti, koncernu ALCOA, gde su se gosti upoznali sa impozantnom proizvodnjom anoda za mnoge aluminijumske kombinate u svetu, ali i sa elektrolizom i dobijanjem skoro 200.000 tona najčistijeg aluminijuma koji se u istim pogonima legira neophodnim elementima i metalima. Celokupna proizvodnja legiranog aluminijuma od oko 230.000 tona se izvozi za avio i auto industriju, kao i proizvođačima aluminijumske ambalaže po celom svetu. Proizvodnja aluminijuma u Vefsnu jedna od najčistijih na svetu kada se radi o zaštiti prirode.


Zvanični sastanak sa predstavnicima opštine Vefsn započeo je razmenom poklona i obilaskom zgrade Opštine i upoznavanjem sa nadležnostima i radom lokalne samouprave, a nastavljen je razgovorima sa predsednikom opštine Jan Arne Lovdalom, šefom finansija i opštinske administracije Magne Petersenom, potpredsednicom opštine Oshild Petersen i šeficom zaduženom za oblast zaštite starih i direktorkom oblasnih institucija "Sever" Mildrid Sobstad.


Prva tema razgovora bila je revitalizacija projekta "Starački dom" u Gornjem Milanovcu, a u uvodnom delu, gospođa Sobstad predstavila je model zaštite starih lica u Norveškoj i opštini Vefsn. Potom je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rezimirao dokumente i poslove urađene u periodu pre nego što je projekat u Gornjem Milanovcu obustavljen.


gm    gm

Dogovoreno je da se projekat prilagodi aktuelnom vremenu i da radne grupe obe opštine revidiraju projektnu dokumentaciju i izrade dokument kojim će se aplicirati za neophodna sredstva, kako kod norveških, tako i kod fondova Evropske unije i Republike Srbije. Norveška strana odredila je gospođu Sobstad da koordinira projektom u ime opštine Vefsn, dok će opština Gornji Milanovac, u kratkom vremenskom periodu, odrediti osobu zaduženu za ovaj projekat. Posle sastanka, gospođa Sobstad povela je celu delegaciju u obilazak nekoliko institucija i domova za smeštaj i brigu o starim licima.


Program posete tog dana nastavljen je obilaskom sportskog kompleksa "Kipermoen", u pratnji šefice Sportskog centra Ane Marit Almos, i upoznavanjem sa konceptom bavljenja amaterskim sportom, treninzima, angažovanjem dece i mladih. Goste iz Gornjeg Milanovca zanimalo je zašto tako velelepan sportski centar sa terenima za fudbal (prirodna i veštačka trava), dvoranama za rukomet, odbojku i košarku, zatvorenim bazenima, nema potrebu za stvaranjem timova koji bi učestvovali u ligaškim takmičenjima. Objašnjene je da se akcenat stavlja na amaterski i sport za sve, a da klubovi u višem rangu takmičenja nisu prioritet opštinskog sportskog centra. U razgovorima je ponuđena i eventualna pomoć opštine Gornji Milanovac u trenerskom kadru i stvaranju ozbiljnijih klubova u kolektivnim sportovima uz mogućnost zajedničkih priprema i prijateljskih utakmica u našem gradu, o čemu će se dalje voditi razgovori i na sledećim sastancima oceniti realnost ovakvog projekta.


Domaćini su odveli goste, zajedno sa predsednikom Društva prijateljstva Rolf Fjelestadom i članovima Uprave Jim Nerdalom i Elsom Verum, da polože cveće na mesto najvećeg stradanja srpskih interniraca u opštini Vefsn – na spomenik u Osenu, gde je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević položio cveće, a gospodin Nerdal održao kraće izlaganje o dolasku, boravku i ropskom radu srpskih interniraca, od kojih je njih preko 630 izgubilo život u ovom delu Norveške. Delegacija je obaveštena i o obeležavanju 75. godišnjice dolaska srpskih zarobljenika u oblast Nordland (23. jun 2017. godine) i zajedničkim planovima oba Društva prijateljstva tokom 2016. i 2017. godine.


gm    gm

gm    gm

Nezaobilazni deo programa bio je i obilazak Sjogate – Morske ulice i najstarijih drvenih građevina na mestu nastanka grada Mušjena. Muzeolog, gospođa Jakobsen, predstavila je kratku istoriju gradnje, ribarenja, eksploatacije drveta.


Poslednji dan posete Vefsnu nastavljen je zvaničnim sastankom u zgradi Opštine, gde se generalni sekretar Norveškog društva Dragan Marković osvrnuo na saradnju i projekte opština Vefsn i Gornji Milanovac, počev od prve povelje o bratimljenju 1975. godine, preko revitalizovanog sporazuma o prijateljstvu i saradnji iz maja 2002. godine. Bilo je gotovo nemoguće pobrojati sve zajedničke projekte iz oblasti komunalne infrastrukture, zdravstva, humanitarne pomoći, kulture, projekata reforme lokalne uprave i administracije... Naravno, nezaobilazan je projekat deponije i opreme za postupanje sa komunalnim otpadom i pomoć Norveške od skoro 2,5 miliona evra, pomoć u lokalnom transportu (poklon gradskih autobusa), pomoć u opremanju dečjeg odeljenja bolnice, opremanje opštinskog Crvenog krsta vozilima, uređenje perionice, invalidska pomagala, projekti sa Kulturnim centrom, osnivanje i opremanje Ekološke kancelarije, školski parlamenti, omladinsko preduzetništvo, volonterski centar, učešće norveških umetnika i posebne nagrade opštine Vefsn na našem Bijenalu minijature, više desetina stipendija milanovačkim srednjoškolcima pa sve do poslednjeg poklona – vozila za prevoz komunalnog otpada. Naravno, tu je i "Srpski festival svetske muzike" i brojne posete orkestara i horova iz Vefsna i Norveške našem gradu i mnogo toga što nije bilo moguće pomenuti za kratko vreme.


Na ovom sastanku pokrenuta je i tema tzv. "Američke kuće" koju Tipoplastika – ALKO grupa i Norveško društvo Srbija zajedno sa objektom i pripadajućim placom ustupaju opštini Gornji Milanovac za potrebe dece i omladine ometene u razvoju (dnevni boravak) i učešće opština Vefsn i Gornji Milanovac u preuređenju objekta za ovu namenu. U cilju sprovođenja ovog poduhvata, opštine i društva prijateljstva će formirati projektnu grupu da izradi neophodnu dokumentaciju i okvirni budžet celog posla.


gm

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju opštine Božidar Vučetić predstavio je ideju preuređenja Trga kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu, osvrnuvši se na predratni izgled i raspravu stručne javnosti o njegovom budućem izgledu. Predsednik opštine Dejan Kovačević izneo je predlog da se u projektu preuređenja predstave prijateljske opštine, naravno i opština Vefsn, bilo nekim platoom ili otvorenim umetničko-muzičkim paviljonom, uz prikladno obeležje i tekst o prijateljstvu. Zamolio je prijatelje iz Vefsna da što pre dostave svoje ideje, kako bi projektni zadatak obuhvatio i ove sadržaje.


Predsednik opštine posebno je istakao da želi da se Sporazum o razmeni učenika i studenata od sledeće godine realizuje u potpunosti, odnosno da se poštuje reciprocitet i da se pored slanja našeg stipendiste u Vefsn, obavezno poziva i stipendista iz Vefsna na boravak tokom jedne školske godine u nekoj od srednjih škola u Gornjem Milanovcu. Zajedno sa Norveškim društvom rešiće se pitanje smeštaja, ishrane i adekvatnog džeparca tokom boravka deteta iz Norveške u Gornjem Milanovcu. Takođe je naglašeno da treba kontaktirati više desetina dosadašnjih stipendista iz Gornjeg Milanovca i aktivnije ih uključiti u buduću saradnju opština, uz nadu da će i budući stipendisti iz Vefsna doprineti daljem razvoju prijateljstva.


Kako u zgradi opštine Vefsn postoji mala sala za sastanke nazvana po našoj opštini i kako se u njoj nalazi puno poklona i predmeta iz Gornjeg Milanovca, obećano je domaćinima da će i opština Gornji Milanovac pronaći odgovarajući prostor za poklone i slike, koji su tokom decenija sakupljeni i nazvati ga po svom gradu pobratimu.


Razgovaralo se i daljem učešću umetnika iz Vefsna i Norveške na Bijenalu, redefinisanju nagrada opštine Vefsn, kao i o objedinjavanju manifestacija vezanih za Vefsn i Norvešku u istom terminu u trajanju od 2 - 3 dana, kako bi se u Gornjem Milanovcu uspostavio sveobuhvatan događaj kojim se slavi prijateljstvo sa Norveškom. Predloženo je da se Dan Norveške kuće, Marš prijateljstva, Srpski festival svetske muzike i iduće godine koncentrišu oko jubileja Norveške kuće i otvaranja nove izložbe u muzeju (27. i 28. septembra 2017. godine) tako da će se te godine ova zamisao i praktično proveriti na delu. Što se tiče festivala "Serbia world music festival", izražena je želja obe opštine za većim učešćem muzičara iz Gornjeg Milanovca i Vefsna u okviru tog projekta i ustaljeno gostovanje ad hok orkestra sa Toppen kursa, na kojem svake godine učestvuju mladi iz Srbije i Norveške. Opštine će o ovome što pre razgovarati sa oba društva prijateljstva i organizatorima World music festivala.


Završni deo programa posete je poprimio i svečarski deo učešćem na otvaranju marine za čamce koju je udruženje vlasnika čamaca opštine Vefsn uz pomoć više sponzora, izgradilo i pustilo u upotrebu tokom boravka naše delegacije. Cela delegacija je zatim prisustvovala dočeku učesnika biciklističke trke "Artic Race of Norway", koja je ove godine prolazila i kroz Vefsn.


Generalni sekretar Norveškog društva Dragan Marković posetio je i neke od najstarijih učesnika uspostavljanja prijateljstva između Gornjeg Milanovca i Vefsna, 98-mo godišnju gospođu Bodil Eide, koja je bila učesnik prve delegacije u razgovorima o bratimljenju, kao i gospođu Aud Ruderas, suprugu pokojnog Erika Ruderosa, čijim zalaganjem je i došlo do potpisivanja povelje o bratimljenju 1975. godine. Susret sa Ane-Kristine Bastholm, novinarkom lokalnih novina, osvežio je niz uspomena na dugogodišnje prijateljstvo i mnogobrojne sjajne tekstove o našem gradu u novinama Vefsna.


Lokalni dnevni list Helgelendingen je u svom izdanju od 12. avgusta opširno izvestio o poseti naše delegacije.


gm

Pre oproštajne večere sa domaćinima, generalni sekretar je na sastanku sa članovima Uprave društva prijateljstva, Jim Nerdalom, Franziskom i Trond Vikom prodiskutovao detalje oko 75. godišnjice dolaska srpskih interniraca u oblasti oko Vefsna, Korgena i Polarnog kruga, kao i o planiranim radovima na Norveškoj kući i novoj postavci izložbe u njenom muzeju.


Dogovoreno je da se otpočnu pripreme za putovanje grupe od oko 20 - 30 učesnika iz Srbije u Norvešku u periodu od 10. do 25. juna 2017. godine. Grupa bi pored članova Norveškog društva iz ogranaka iz Srbije, sa sobom povela i nekoliko stručnih kamenorezaca koji bi sa svojim kolegama iz Norveške očistili spomenike i obnovili natpise na obeležjima u oblasti Trondelag i Nordland (Trondhajm, Erlandet, Levanger, Falstadska šuma, Mušjen, Sandesjoen, Korgen, Polarni krug, Fauske, Saltdal, Botn i Narvik). Grupa bi u okviru posete takođe učestvovala i na centralnom događaju 23. juna 2017. godine u Korgenu. Pripreme norveške strane za ovu godišnjicu već su počele, razmatraju se grafička rešenja tabli koje će se postaviti na "Krvavom putu", kao i korišćenje delova istraživanja i doktorskog rada Mikael Stokea o srpskim internircima u Norveškoj. Radi se o istom istraživanju koje su društva prijateljstva naručila za pripremu nove muzejske postavke.


Takođe dogovoren je i početak radova na fizičkoj obnovi Norveške kuće, nabavki opreme i završetka nove izložbe u muzeju do jubileja krajem septembra 2017. godine. Deo ovih poslova će izvesti društva prijateljstava, a projekat nove izložbe će, po ranijem dogovoru koordinirati BIP, odnosno Bratislav Dobrić.


Sa Franziskom Vika, poznatom pijanistkinjom i članicom Uprave društva prijateljstva i Trondom Vika, violinistom i domaćinom Toppen kursa, razgovaralo se o većem učešću mladih muzičara iz Gornjeg Milanovca na ovom kursu i njihovo uključenje u World music festival, kao ad hok orkestra "Prijatno".


Zaključeno je da se preko lokalnih medija mladi više informišu o mogućnostima ovakve saradnje i da Kulturni centar iz Gornjeg Milanovca podstakne mlade muzičare da više konkurišu za učešće na ovom velikom kursu u gradu pobratimu.


U ime delegacije Gornjeg Milanovca i svoje lično ime predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio se domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i sadržajnim razgovorima, kako u oblasti saradnje prijateljskih opština, tako i u negovanju prijateljstva i čuvanju uspomene na naše internirce tokom Drugog svetskog rata, a posebno na brigu oko spomen-obeležja u celoj oblasti Helgeland.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!