opstina gornji milanovac

04. novembar 2014.
Počinje raspodela pomoći oštećenima u majskim poplavama


Ubrzo počinje raspodela pomoći opštine Gornji Milanovac oštećenima u majskim poplavama zahvaljujući donatorskim sredstvima gornjomilanovačke privrede, građanstva, stranih opština i budžetskim sredstvima.


O razlozima zbog čega se tek sada vrši raspodela pomoći govori predsednik opštine Milisav Mirković


milisav mirkovic

Poljoprivrednici i svi gornjomilanovčani čija su zemljišta, odnosno ekonomski objekti, oštećeni u poplavama mogu u narednim danima očekivati novčanu pomoć opštine Gornji Milanovac zahvaljujući izdvojenim budžetskim sredstvima, donacijama gornjomilanovačke privrede i građanstva, kao i deviznim sredstvima stranih bratimljenih opština.


Razloge zbog čega se do sada čekalo sa raspodelom ovih humnitarnih donacija, objašnjava predsednik opštine Milisav Mirković, rekavši da se čekala prvenstveno realizacija republičke pomoći u obnovi oštećenih i urušenih isključivo stambenih objekata, odnosno privođenje kraju upravnih postupaka koji su po republičkim uputstvima povereni gornjomilanovačkoj Opštinskoj upravi.


- Prilikom realizacije ovih poslova, izuzetno su nam koristili razgovori sa oštećenim stanovništvom jer je jasno bilo da je ljudima od vitalnog značaja bila obnova poljoprivrednog zemljišta i pomoćnih zgrada u smislu štala, salaša, obora za stoku, plastenika, bašta.. Naravno, važno je bilo obnoviti i stambene domove iz republičkog programa, ali ništa manje nisu važna ni ova ekonomska dobra koja ljudima, posebno na selu, predstavljaju veoma važnu vrstu egzistencije, tako da smo na poslednjem Opštinskom veću jednoglasno usvojili Program raspodele pomoći čija su zemljišta, odnosno ekonomski objekti, oštećeni u poplavama u ukupnom iznosu od 20.700.000,00 dinara, potvrdio je predsednik Mirković.


Podsećamo, zahvaljujući gornjomilanovačkoj privredi i preduzetncima, građanima pojedincima, udruženjima, sportskim društvima, opštinskim ogranima, koncertima, akcijama mladih i uplatom mnogobrojnih humanih ljudi, u skladu sa svojim mogućnostima, na namenskom opštinskom računu prikupljeno je ukupno 8.719.699,45 dinara. Na deviznom računu sredstva su donirale bratimljene opštine iz Norvške i Slovenije u ukupnom iznosu 14.567,46 evra. Ovim sredstavima dodata su i izdvojena budžetska sredstva u iznosu od oko 13 miliona dinara.


Do visine nadoknade šteta se došlo prostom računicom. Raspoloživa sredstva, dobijena donacijom privrednika i stranih bratskih opština, kao i opredeljena sredstva iz budžeta u ukupnom iznosu od 20 miliona i 700 hiljada dinara podeljena su brojem oštećenog imanja od oko 750 hektara, pa će za oštećeni hektar imanja vlasnici dobiti po 20 hiljada dinara, odnosno za porušeni plastenik 5, a uništenu baštu 4 hiljade dinara. Iz ove pomoći izuzete su površine pod livadom.


U programu su navdeni minimalni kriterijumi koje treba ispuniti kako bi se pomoć dobila, a rešenje o pomoći donosiće Opštinsko veće na predlog novoformirane komisije, nakon čega bi se zaključivali pojedinačni ugovori.


Stranke neće morati podnositi nove zahteve biće uvažene do sada prijavljene načinjene štete.

Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!