opstina gornji milanovac

07. avgust 2016.
Obeležen Dan rudara


gm

U Srbiji je u subotu obeležen Dan rudara. Tim povodom planinu Rudnik i rudnik "Kontango" posetili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.


U ovom rudniku danas radi 430 radnika, dok je u trenutku privatizacije taj broj iznosio 295 radnika.


"Ovo je jedna od pet najuspešnijih privatizacija u Srbiji i možemo samo da budemo zahvalni vlasnicima što su se toliko potrudili oko rudnika, ali i da budemo tužni što se ovakav model nije primenio u čitavoj Srbiji. Za mene kao ministra zaduženog za oblast rada, najvažnija je bezbednost ljudi na radnim mestima, a ovo preduzeće je dobar primer, jer godišnje ima samo dva, ili tri povređena radnika, što je dokaz da se ovde izuzetno vodi računa o bezbednosti i zaštiti na radu", izjavio je ministar Vulin.


Predsednik opštine Dejan Kovačević prisustvovao je i svečanosti uručivanja jubilarnih nagrada zaposlenima u rudniku "Kontango".


"Moja prva poseta, po stupanju na dužnost predsednika opštine Gornji Milanovac, bila je upravo preduzeću "Kontango", jer su oni pravi primer uspešno privatizovane kompanije, koja je ujedno i izuzetno društveno odgovorna i ulaže puno u lokalnu zajednicu. Dom kulture, ovde u varošici Rudnik, renoviran je iz sopstvenih prihoda rudnika, a na korist je i našim sugrađanima sa Rudnika i ostalim građanima Gornjeg Milanovca. Opština Gornji Milanovac će, i u budućnosti, nastaviti da podržava ovakve kompanije i sarađuje sa njima", rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Plate radnika su od trenutka privatizacije pa do danas uvećane pet puta.


"Putovali smo po svetu, gledali najbolje modele i informisali se. Naši radnici danas nose najmodernije šlemove, antifone i čizme i idu na obuke po mnogim rudnicima u Evropi i svetu. Imamo predavanja i seminare i redovno vršimo sistematske preglede zaposlenih. Mi smo među retkim firmama koje imaju potpisan ugovor sa VMA. Povređeni radnici mogu biti prebačeni, našim sanitetskim vozilom, do Beograda i da im tu bude ukazana pomoć", izjavio je generalni direktor rudnika "Kontango" Aco Ilić.


Pored obilaska preduzeća "Kontango" za sve posetioce i goste bio je upriličen bogat kulturno-umetnički program povodom Dana rudara.

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!