opstina gornji milanovac

04. avgust 2016.
Poseta Rudniku


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević prisustvovao je danas, na Rudniku, započinjanju radova na izgradnji vodovoda za domaćinstva u Brezovici. Dužina vodovoda iznosi 1750 metara i predviđeno je da u I i II fazi 60 domaćinstava dobije vodu.


"Ovo je značajna stvar za ovaj deo Rudnika, za naselje Brezovica, koje će dobiti vodu. Javno komunalno preduzeće "Gornji Milanovac" finansira ceo ovaj krak vodovoda, a meštani plaćaju samo priključak. Brezovica je potencijalno zanimljiva turistička lokacija i dovođenjem rzavske vode do Rudnika stvaraju se uslovi za proširenje turističkih kapaciteta na Rudniku. Ovo je izuzetno dobar potez JKP "Gornji Milanovac", jer se vodovod gradi iz sopstvenih sredstava, a i uslovi za priključenje isti su i za stanovnike u Brezovici i za stanovnike u užem centru opštine", rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Predsednik je obišao i arheološko nalazište na Rudniku. Na tom lokalitetu pronađen je i prsten kneza Lazara Hrebeljanovića koji je bio izložen i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Prsten je za sedam dana videlo 5500 posetilaca. Nastavlja se sa ispitivanjem lokaliteta, a na pomolu je i otkriće jedne veće palate.


"Naša je želja da objedinimo sve lokalitete koji su do sada istraženi na Rudniku i da ih prikažemo javnosti. Opština je spremna da uloži sopstvena sredstava, ali i da uz pomoć Ministarstva kulture obezbedi dodatna sredstva. Mislim da bi ovo sve trebalo videti, jer je ovo raritet na području Srbije, čime Rudnik dobija jednu specifičnu težinu. Ovo sve bi trebalo predstaviti u formi muzeja na Rudniku i mislim da posetioci koji dolaze u Rudničko-takovski kraj, pored obilaska Takova, Vraćevšnice i Crnuće, treba da dođu i posete mesto gde je u suštini nastala srednjovekovna Srbija", istakao je predsednik opštine nakon obilaska arheološkog lokaliteta.


Predsednik je posetio i izložbu pod nazivom "Rudarenje na Rudniku kroz vekove" koja je postavljena u Domu kulture na Rudniku a povodom Dana rudara Srbije.

gm    gm

gm    gm

gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!