opstina gornji milanovac

28. jul 2016.
Preporuka proizvođačima krompira za tretiranje useva (krompirov moljac)


Na lokalitetu Gornji Branetići poslednjih dana registrovana je povećana brojnost imaga krompirovog moljca (Phtorimaea operculella). Veoma visoke temperature pogoduju razvoju ovog štetnog organizma i dovode do brzog prenamnožavanja.


Preporuke proizvođačima:


• U usevima krompira, koji se neće vaditi do kraja ove nedelje, obavezno nastaviti sa navodnjavanjem, u cilju zatvaranja pukotina i sprečavanja prolaska ženki do krtola na koje će položiti jaja.

• U usevima gde je cima suva, zemljište bez korova, obavezno krompir vaditi i čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira moraju, na svim otvorima, biti obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečilo uletanje imaga.

• Krtole krompira nakon vađenja ne ostavljati na parcelama, tremovima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.

• Krompirov moljac se trenutno nalazi na početku razvoja III generacije. Ženke polažu jaja bliže krtoli (stabljike, donje lišće a i na same krtole). Usevi, koji se neće skorije vaditi, moraju biti hemijski zaštićeni. Koristiti preparat ovicidno-larvicidnog delovanja: Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u dozi 0,15 - 0,2 l/ha.

• Useve tretirati u večernjim satima, kada je prisustvo moljca u krompirištima najintenzivnije. Voditi računa da preparat dospe do zemljišta kako bi se zaštitio donji deo stabljike i lišće bliže krtolama.

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!