opstina gornji milanovac

25. jul 2016.
Otvorena manifestacija "Dani šilopajske panorame"


gm

U dvorištu osnovne škole u Šilopaju otvoreni su drugi po redu "Dani šilopajske panorame", trodnevne manifestacije koja svojim postojanjem i održavanjem čuva tradicionalne vrednosti ovog kraja. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom opštine a među organizatorima su i naše dve ustanove: Kulturni centar i Turistička organizacija opštine.


U okviru manifestacije otvorena je i izložba "Freske Rudničko- takovskog kraja", a u porti šilopajske crkve održana je i likovna kolonija.


Pred mnogobrojnom publikom Kulturno-umetničko društvo "Tipoplastika" pokazalo je raskoš i bogatstvo narodnih igara. Dvorište osnovne škole bilo je ispunjeno velikim brojem posetilaca koji su glasnim aplauzom pozdravljali izvođenje starih šumadijskih igara.


Ispred pokrovitelja ove manifestacije, opštine Gornji Milanovac okupljenima se obratio predsednik opštine.


"Dragi sugrađani, poštovani gosti, drago mi je da ispred opštine Gornji Milanovac danas učestvujem na ovakvoj manifestaciji. Opština Gornji Milanovac će i dalje podržavati i ovu i slične manifestacije širom naše opštine kako bi uspeli da vratimo "život i dušu" selu. Drago mi je što je od organizatora ove manifestacije potekla inicijativa za saradnju sa osnovnom školom iz Zemuna i opština Gornji Milanovac će sve svoje snage usmeriti ka tome da taj projekat zaživi ovde u Šilopaju. Da bismo izgradili potrebnu infrastrukturu na selu, da bismo izgradili sve ono što je neophodno za normalan život u svakom selu, potrebni su nam ljudi. Nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da oživimo i druga sela. U ime opštine Gornji Milanovac proglašavam otvorene Dane šilopajske panorame za 2016. godinu", rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević prilikom otvaranja manifestacije.


Prema rečima Dragana Marjanovića, predsednika udruženja "Šilopajska panorama" prisustvo predsednika Opštine Dejana Kovačevića i zamenice predsednika Jadranke Dostanić, ugled manifestacije podignut je na viši nivo, istakavši da će se za dve do tri godine njenim održavanjem Šilopaju vratiti stari sjaj.


"Mi smo se udružili da zajedno radimo na obnovi i razvoju šilopajskog kraja, pre svega na razvoju komunalne infrastrukture. Podloga za naš razvoj je Master plan za održivi razvoj planine Rudnik od 2014. do 2024. godine, podrška opštine Gornji Milanovac i oslanjanje na ljude koji ovde žive i rade", rekao je Dragan Marjanović, predsednik udruženja "Šilopajska panorama".


Okupljenima se obratio i gost iz Beograda, Ljubo Mosurović, direktor OŠ "Svetozar Miletić" iz Zemuna: "Dragi Šilopajci, srećni vam Dani šilopajske panorame. Prenosim pozdrave iz Zemuna, od naših zaposlenih i učenika. Naših 1200 učenika živi u soliterima i nemaju ovo prirodno blago koje vi imate tako da smo došli na ideju da našu decu dovodimo na selo, i zahvaljujući gospodinu Marjanoviću i našim kolegama iz opštine Gornji Milanovac, namera nam je da našu decu dovodimo ovde kod vas".


Takmičarski deo podrazumevao je spremanje lovačkog gulaša a titulu najboljih majstora na kotliću ponela je ekipa "Kvatro" iz Gornjeg Milanovca.


Šilopaj je poznat po gostoljubivosti domaćina ali i po crkvi Svetog Nikole, koja je izgrađena između dva svetska rata i koja je osvećena od strane Vladike Nikolaja Velimirovića. Sve to zajedno sa ovom manifestacijom doprinosi da Šilopaj bude prepoznat i van regionalnih okvira.

gm    gm

gm    gm

gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!