opstina gornji milanovac

13. jul 2016.
Otvorena likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić"


gm

U utorak, 12. jula 2016. godine, u zgradi Okružnog načelstva otvorena je likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić". Manifestaciju je otvorila zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić. Predviđeno je da Kolonija traje devet dana. Među učesnicima ovogodišnjeg skupa su: Vesna Knežević, Radomir Knežević, Goran Rakić, Peđa Rakićević, Mirjana Milić, Vera Stanarčević, Sadko Hadžihasanović i Dobrivoje Vučićević.


Likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić" započela je sa radom juna 1994. godine, povodom stogodišnjice smrti poznate srpske slikarke, a u organizaciji Skupštine opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko-takovskog kraja. Odlukom Skupštine opštine iz 2005. godine, organizacija Kolonije poverena je Kulturnom centru. Osnivač Kolonije je Skupština opštine Gornji Milanovac.


Osnovni cilj Kolonije je stvaranje umetničkih dela, dalji razvoj kulture i umetnosti u sredini koja ima prebogatu istorijsku prošlost i značajnu kulturno-umetničku tradiciju. Sama Kolonija ima veliki značaj za afirmaciju imena i slikarskog rada Mine Vukomanović Karadžić i negovanje istorijskih i kulturnih vrednosti kraja u kome se Kolonija održava.


Radoš Gačić, istoričar umetnosti, predstavio je gostima naše opštine istorijske podatke vezane za nastanak i razvoj Gornjeg Milanovca. "Dragi prijatelji, poštovani gosti, cenjeni umetnici, čast mi je i veliko zadovoljstvo što vam mogu poželeti dobrodošlicu u ime opštine Gornji Milanovac i žitelja ovog kraja. Decenijama već čuvamo i sa poštovanjem negujemo uspomenu Vukovu ćerku, na tu darovitu, obrazovanu i plemenitu Srpkinju koju je životna sudbina zauvek spojila sa našim krajem. Nadam se da će nam se u budućnosti još više umetnika pridružiti", istakla je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine.


Ona je dodala da će lokalna samouprava u narednom periodu još više pažnje posvećivati kulturi i umetnosti.

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!