opstina gornji milanovac

27. jun 2016.
Dani knjeginje Ljubice


gm

Ovog vikenda u Vraćevšnici održani su deseti po redu "Dani knjeginje Ljubice". Manifestacija se održava kao spomen na vreme kada je knjaz Miloš Obrenović sa svojom porodicom živeo u Gornjoj Crnući. Manifestacija se održava pod pokoviteljstvom opštine Gornji Milanovac i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.


U "Žilovića kući", u subotu, Muzej rudničko - takovskog kraja organizovao je izložbu "Rudničko - takovski kraj u umetnosti XIX veka", autora Ane Bolović i Borisava Čelikovića, kao i predstavljanje tri toma publikacije "Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije", urednika Ane Bolović i Aleksandra Marušića.


U nedelju, održana je glavna svečanost povodom manifestacije "Dani kneginje Ljubice" koju je otvorio predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.


"Na ovim prostorima je počela novija istorija rudničko-takovskog kraja, jer baš ovde u uobližnjoj Crnući potvrđena je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka. Baš za ovaj kraj, Crnuću i Vraćevšnicu dinastija Obrenović je bila posebno vezana od trenutka kada njihov konak postaje prestonica Srbije.


Kneginja Ljubica bila je oličenje srpske žene, kakva ona treba da bude i danas: skromna, požrtvovana, jaka u odlučnim trenucima, stub porodice. Za nju su deca bila najveće radost i uteha. Sve je žrtvovala za dobrobit svoje, ali i sve srpske dece i tu svoju osobinu nije izgubila uzdizanjem svog statusa, i preseljenjem u Kragujevac a zatim Beograd. Njena odeća ostajala je skromna, bez suvišnog nakita i luksuznih obeležja, uvek naklonjena veri, porodici i tradiciji.


Zbog toga je važno što je u Srezojevcima gde je kneginja Ljubica rođena, podignut spomenik 1997. godine, zbog toga je važno što postoji manifestacija Dani kneginje Ljubice,u ovom, istorijom prožetom kraju, a mi smo u obavezi da čuvamo sećanje na nju, na knjaza Miloša i njegov vojni i diplomatski podvig Drugog srpskog ustanka. Opština Gornji Milanovac, na čelu sa mnom u obavezi je da pored svih tekućih i planiranih obaveza koje nas čekaju, posebno vodi računa o istoriji i tradiciji našeg lepog rudničko-takovskog kraja i da pomogne koliko može ovu i druge manifestacije " istakao je predsednik Opštine Dejan Kovačević u svom obraćanju prisutnim gostima i organizatorima.


Posetioci su imali priliku da uživaju u bogatom kulturnom programu, a centralno mesto manifestacije bilo je školsko dvorište OŠ "Desanka Maksimović" u Vraćevšnici.
gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!