opstina gornji milanovac

21. jun 2016.
Gornji Milanovac posle 70 godina dobija gradsku slavu


gm

Povodom jednog od najvećih pravoslavnih praznika - Silaska Svetog Duha na apostole, koji je i slava crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, u nedelju 19. juna je služena praznična liturgija, nakon čega je centralnim gradskim ulicama prošla povorka litija, koja je krunisana svečanim rezanjem kolača u porti crkve.


Liturgijom je načalstvovao jeromonah Dositej-monah manastira Hilandar uz sasluživanje Arhijeriskog namesnika takovskog protojereja - stavrofora Aranđela Danilovića, starešine Svetospasovskog Sabornog hrama iz Čačka protojereja Miroslava Petkova i svih sveštenika hrama.


U prazničnoj liturgiji učestvovao je veliki broj građana, ali i najviši predstavnici naše lokalne samouprave, članovi Opštinskog veća na čelu sa predsednikom Opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem i zamenikom predsednika Jadrankom Dostanić, kao i predsednik Skupštine opštine Aleksandar Jevtović, predstavnici Vojske Srbije, direktor Javnog preduzeća za izgradnju Božidar Vučetić, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja Saša Marušić.


Pred okupljenim građanima, starešina milanovačkog hrama – protonamesnik Dragan Đorem najavio je da od sledeće godine praznik Svete Trojice ponovo postaje i slava Opštine Gornji Milanovac.


U tom pravcu već su preduzete odgovarajuće odluke, a Opštinsko veće na čelu sa predsednikom Opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem podržalo je inicijativu uprave hrama o obnovi slave grada. Naime, od 1946. godine crkva Svete Trojice u Gornjem Milanovcu sama je slavila ovaj veliki praznik, a od sledeće godine - čitavih sedamdeset godina potom i na 155. godišnjicu od osnivanja hrama – praznik Svete Trojice biće ponovo i slava Opštine Gornji Milanovac!


Predsednik je pozdravio sve učesnike svečanosti i podelio radost zbog obnove gradske slave koja je neodvojiva od identiteta Gornjeg Milanovca i rudničko-takovskog kraja. Simboličnim preuzimanjem dela kolača od starešine crkve, Predsednik je u ime Opštine prihvatio ulogu domaćina gradske slave u narednoj godini.


Svečanost je upotpunjena učešćem pripadnika garnizona vojske u Gornjem Milanovcu, članova KUD Šumadija i svečanom izložbom koja je tom u parohijskom domu crkve Svete Trojice: "Freske i ikone rudničko – takovskog kraja", autora Radoša Gačića i Bobana Stefanovića, u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac. Predsednik Opštine Dejan Kovačević otvorio je izložbu istakavši da ona ima veliki duhovni i umetnički značaj još jednom podelivši radost obnove slave grada.
gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!