opstina gornji milanovac

20. jun 2016.
Održan Marš prijateljstva


gm

U znak sećanja na četiri hiljade jugoslovenskih interniraca, koji su, tokom Drugog svetskog rata bili zatočeni u nacističkim logorima u Norveškoj, u Gornjem Milanovcu održan je Marš prijateljstva. U ime domaćina prisutnim učesnicima i predstavnicima srpsko – norveškog društva, obratio se predsednik opštine Dejan Kovačević uputivši pozdrav Biorn Eriku Davidsenu predsedniku društva.


"Čast mi je da zajedno sa vama učestvujem u tradicionalnom maršu prijateljstva naših naroda, kojim odajemo počast onima, koji u najtežim vremenima nisu zaboravili na čovečnost i čestitost, čija plemenitost je postala spona koja neodvojivo veže srpski i norveški narod. Norveška kuća sagrađena je 1987. godine u čast postradalih Jugoslovena tokom Drugog Svetskog rata u nacističkom logoru u Norveškoj, među kojima je bilo najviše Srba, od njih čak 39 baš iz Gornjeg Milanovca. Kroz ovaj tradicionalni marš, svake godine oživljavamo uspomene na one koji su začetnici ovog prijateljstva, prema kojem se moramo ophoditi s posebnim poštovanjem i koje moramo negovati iznad pukog sećanja. Prijateljstvo treba da nastavi da živi kroz generacije naših naroda koje dolaze, kroz neprekidnu kulturnu i privrednu saradnju, razmenu ideja i ljudi. Opština Gornji Milanovac veoma polaže na negovanje dobrih i prijateljskih odnosa sa Norveškom. Godinama smo pobratimljeni sa norveškom Komunom Vefsn, a u razmeni ideja, prijateljstava, pa i ljubavi učestvovao je veliki broj, pre svega mladih ljudi. Ova razmena je istinska vrednost koja je proistekla iz našeg prijateljstva, ona čini da naša dva naroda, bez obzira na ogromno prostranstvo koje razdvaja naše domovine budu istinski bliska i vezana. Zato danas složno marširajmo, slaveći prijateljstvo i solidarnost i nastavimo putem razvoja prijateljskih i bratskih odnosa koji će biti najbolje zaveštanje generacijama naših naroda koje dolaze" istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Program Marša prijateljstva počeo je u prepodnevnim časovima u Norveškoj kući, a nastavljen polaganjem venaca na spomeniku poginulim internircima na Brdu mira. U ime opštine venac je položio predsednik Dejan Kovačević. Nakon toga učesnici marša nastavili su put Takova i Savinca.


Ova manifestacija se kao sećanje na internirce i njihove prijatelje Norvežane, organizuje svake godine u junu. Oni koji nisu dočekali povratak u otadžbinu ostali su zauvek u Norveškoj zemlji. Porodice interniraca iz nekoliko gradova Srbije, gosti iz Norveške marširaju u znak sećanja na njih ali i na dane kada je učvršćeno prijateljstvo dva naroda.
gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!