opstina gornji milanovac

18. jun 2016.
Prijem predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država


gm

U kabinetu predsednika opštine Dejana Kovačevića priređen je prijem za vazduhoplovnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu potpukovnika Toda Andrusena i njegove saradnike. Tema sastanka bila je postavljanje turističkih tabli na srpskom i engleskom jeziku u vezi sa misijom "Halijard" na bitnim mestima gde su bili skrivani američki piloti. Table bi bile postavljene na više lokacija, a njihovo postavljanje planirano je pre 15. septembra kada će se obeležiti godišnjica misije.


Predsednik opštine Dejan Kovačević je istakao da će se krenuti u prikupljanje svih potrebih dozvola i saglasnosti kako bi se table na vreme postavile, istakavši da će se njihovim postavljanjem oživeti kulturna i istorijska sećanja, a da će Pranjani postati vojno – istorijski park međunarodnog značaja.


Selo Pranjani, prema podacima hroničara, je mesto gde je počelo spasavanje više od 520 savezničkih pilota u avgustu 1944. tako što je uz pomoć lokalnog stanovništva napravljena pista na koju su američki avioni mogli da slete i spasu pilote.


Američki piloti evakuisani su sa privremenog aerodroma Galovića livade, pod Ravnom gorom, u više desetina noćnih i dnevnih letova transportnih aviona, koji su ih prebacili do baza u Italiji.


Misija "Halijard" se smatra i za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja.
gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!