opstina gornji milanovac

21. april 2016.
Saopštenje za javnost


Povodom teksta objavljenog u okviru "Skupštinske strane" u poslednjem broju nedeljnog lista "Takovske novine" koja je inače zakupljen prostor, kao predsednik opštine Gornji Milanovac izdajem sledeće


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


"Skupštinska strana" u nedeljnom listu "Takovske novine" prvobitno je imala za cilj upoznavanje naših sugrađana sa radom Skupštine opštine Gornji Milanovac odnosno njenih odbornika - predstavnika političkih stranaka i grupa građana izabranih od strane naših sugrađana.


Međutim, "Skupštinska strana" uglavnom je zloupotrebljavana za reklamiranje predsednice Skupštine opštine Gornji Milanovac i stranke kojoj pripada (SNS) o trošku građana Gornjeg Milanovca. Kako se jedno vreme prestalo sa zloupotrebom "Skupštinske strane", smatrao sam da je njen urednik – predsednica Skupštine opštine Jadranka Dostanić shvatila da su kritike većine odbornika i političkih grupacija da na taj način zloupotrebljava svoj položaj i troši sredstva građana opštine Gornji Milanovac zarad lične promocije i promocije Srpske napredne stranke urodile plodom, ali očigledno je da nisu.


Trošeći novac poreskih obveznika kroz zakup prostora u "Takovskim novinama" Jadranka Dostanić i stranka kojoj pripada sebi stvara mogućnost da plasira javnosti čitav niz laži i neistina koje nijedno drugo sredstvo javnog informisanja ne želi da prenese. Naime, u poslednjem broju Jadranka Dostanić navodi da je odluku za održavanje sednice Skupštine opštine doneo predsednik opštine odnosno ja, a da je o njenom održavanju saznala iz pozivnice koju je dobila na kućnu adresu. Tačno je da je predsednica Jadranka Dostanić blagovremeno dobila pozivnicu na kućnu adresu sa programom obeležavanja 201. godišnjice od podizanja Drugog srpskog ustanka i Dana opštine Gornji Milanovac u okviru koga je tradicionalno i održavanje svečane sednice i tačno je da svečanu sednicu saziva predsednik Skupštine. Ali, to što je predsednica Skupštine Jadranka Dostanić na prvo mesto stavila predizbornu kampanju i stranačke interese zapostavivši obavljanje svojih dužnosti kao predsednika Skupštine usled čega nije blagovremeno zakazala svečanu sednicu Skupštine opštine, svakako nije moja odgovornost. Takođe, ne mogu ja biti odgovoran što je predloge za dodelu nagrada zaslužnim pravnim licima i pojedincima koje opština svake godine dodeljuje povodom Dana opštine, zaključala u svoju kancelariju i otišla u predizbornu kampanju onemogućivši na taj način rad kadrovske komisije.


Odluku da se 201. godišnjica od podizanja Drugog srpskog ustanka, a za čije obeležavanje je vezano i obeležavanje Dana naše opštine, obeleži 23. aprila 2016. godine, dakle u vreme predizborne ćutnje, takođe nisam doneo ja kako predsednica Jadranka Dostanić navodi. Takvu odluku donelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Opština Gornji Milanovac i ja kao njen Predsednik poštujem odluke nadležnih organa. Pošto predsednica Skupštine stalno navodi da se mora sarađivati sa republičkim organima i da ona to redovno čini, ostaje nepoznanica kako to da nije bila upoznata sa takvom odlukom Ministarstva. Možda su je i pozivali iz Ministarstva, ali je ona najverovatnije bila odsutna zbog zauzetosti predizbornom kampanjom.


Jadranka Dostanić istakla je da je mišljenja da je Svečanu sednicu trebalo održati pre predizborne tišine. E pa gospođo Dostanić, mišljenje je jedno, a poštovanje zakona drugo. Da ste zaista imali takvo mišljenje Vi biste blagovremeno uputili zahtev Opštinskom veću da donese odluku da se praznik opštine obeleži nekog drugog datuma kao što i nalažu propisi. Ali to niste učinili već ste samo mislili. Nije imalo potrebe da mislite već da sprovodite zakone i podzakonska akta.


Da li je u nadležnosti predsednice Skupštine da upućuje kritike političkim strankama putem "Skupštinske strane" koja, kako ona tvrdi, služi za informisanje građana o radu lokalnog parlamenta? Naravno da nije. Reč je o čistoj zloupotrebi funkcije predsednika Skupštine i novca poreskih obveznika građana Gornjeg Milanovca od strane Jadranke Dostanić.


Da se radi o čistom obmanjivanju javnosti u prilog ide i činjenica da je Jadranka Dostanić i sazvala svečanu sednicu Skupštine opštine Gornji Milanovac za 23. april 2016. godine.


U Gornjem Milanovcu, 21. aprila 2016. godine
PREDSEDNIK OPŠTINE
Milisav Mirković
gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!