opstina gornji milanovac

24. mart 2016.
Sedamnaest godina od NATO bombardovanja


gm

Povodom 24. marta – Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja danas su predstavnici Vojske Srbije, Opštine Gornji Milanovac i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – Podružnica Gornji Milanovac odali poštu i položili vence na spomen obeležje poginulima u ratovima 1990 - 1999. godine u spomen kompleksu "Brdo Mira". U ime Vojske Srbije venac su položili komadant garnizona Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu potpukovnik Nedeljko Planojević i potpukovnik Manojle Mićović, u ime Opštine Gornji Milanovac - zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović, dok su u ime Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – Podružnica Gornji Milanovac vence položili predstavnici ovih udruženja - Branko Mijailović, Draško Ćurčić i Vladimir Jovanović.


"Na današnji dan 1999. godine, nešto pre 20 časova počelo je bombardovanje naše zemlje od strane NATO alijanse. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a živote je izgubilo oko 2500 civilnog stanovništva i oko 1000 vojnika. Tužno je što je među civilima bilo oko 90 dece. Ovim obeležavanjem pokušavamo da se odužimo onima koji su dali svoj život za našu zemlju", izjavio je potpukovnik Nedeljko Planojević.


Posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine, napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine uništavanjem ciljeva u tadašnjoj Jugoslaviji, pre svega u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje. U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana pored velikog broja ljudskih žrtava, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.


Tim povodom, u Gornjem Milanovcu i širom Srbije, danas se obeležava sedamnaestogodišnjica NATO bombardovanja.


gm    gm

gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!