opstina gornji milanovac

11. mart 2016.
Investitori zainteresovani za novu industrijsku zonu


gm

Kako se bliži kraj izgradnji autoputa, sve je više potencijalnih investitora koji se otvoreno interesuju za lokaciju i mogućnosti koje nudi buduća industrijska zona "Srčanik" u Klatičevu, koja se prostire na oko 32 ha površine.


Predsednik opštine Milisav Mirković je juče ugostio prvu zvaničnu predstavničku delegaciju stranih investitora iz Kine, na čelu sa gospođom Xia Xianfang i gospodinom Gu Jingom, generalnim i izvršnim direktorom poslovnog konzorcijuma privrednika iz Šangaja, koji su iskazali ozbiljno interesovanje da investiraju u industrijsku zonu Srčanik. Gosti iz Kine bili su u društvu predstavnika kompanije BIG world, čijom ljubaznošću je Opština Gornji Milanovac i dobila šansu da se predstavi investitorima.


Kineski investitori iskazali su rešenost da o investiranju u Srbiji pregovaraju direktno sa predstavnicima lokalnih samouprava jer na licu mesta žele da steknu pravi uvid u prednosti lokalnih kapaciteta i započnu poslove samo u sredinama u kojima mogu ostvariti otvorenu i fer saradnju sa lokalnom vlašću.


Sastanku je prethodila razmena informacija investitora o namerama i kompletne prezentacije Opštinske uprave o mogućnostima, prednostima i uslovima investiranja u ovoj zoni, nakon čega su predstavnici Šangajskih privrednika odlučili da posete Gornji Milanovac i na licu mesta pogledaju lokaciju predviđenu za buduću industrijsku zonu.


Predstavnici Šangajske delegacije istakli su da imaju nameru da investiraju u izgradnju jednog modernog inustrijskog parka. Početna površina planiranog parka bi bila oko 30 hektara, obuhvatila bi dvadeset do dvadesetpet proizvodnih pogona različitih veličina kao i centralni upravni, skladišni i distrubutivni prostor. Planirano je da se po okončanju prve faze zona dalje širi. Pogoni koji su planirani u prvoj fazi su: fabrika Led sijalica, školske galanterije, elektro motocikala, toplotnih pumpi i solarne javne rasvete.


Prisutno je i interesovanje delegacije investitora za lokalne proizvode zbog čega su, tokom svog prvog boravka u Srbiji ostvarili saradnju sa par, ne toliko poznatih, ali vrlo kvalitetnih privatnih preduzeća, uglavnom u proizvodnji hrane. Budući da investitore iz Kine interesuje prvenstveno kvalitet, a ne sama veličina brenda, to daje šansu i našim proizvođačima da na osnovu kvaliteta plasiraju svoje proizvode i ostvare perspektivnu poslovnu saradnju.


Predsednik opštine je goste iz Kine odveo u obilazak lokacije gde je planirana industrijska zona, uz upoznavanje sa prirodnim i kulturnim vrednostima našeg kraja. Uprkos kiši, naši gosti iz Šangaja preneli su u obraćanju Predsedniku opštine izuzetne utiske koji nose iz naše opštine, pre svega zbog čistoće i prirodne lepote i istakli da je kod odlučivanje o sklapanju saradnje od značaja i sam društveni ambijent lokalnog partnera. Oni svoje kompanije vide ne kao fabričke krugove već okruženja u kojima se živi, radi i provodi kvalitetno vreme usled čega insistiraju na zelenilu i humanizaciji prostora. Zanimljivo je da kineski investitori imaju koncept centralizovane zgrade uprave, parking i prostora za ishranu u srcu industrijske zone iako u njoj treba da radi više nezavisnih kompanija. Na taj način se postiže bolje iskorišćenje zone i smanjuju troškovi svih kompanija koje bi u njoj poslovale.


O svim narednim kontaktima i unapređenju saradnje, opština Gornji Milanovac obavestiće blagovremeno javnost, za sada izvesna je još jedna poseta investitora i to predstavnika kompanija koje su direktno pokazale interesovanje za Srčanik.gm    gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!