opstina gornji milanovac

27. oktobar 2014.
Uvek dobrodošli norveški prijatelji


norveski prijatelji

Delegacija norveške opštine Vefsn boravila je u dvodnevnoj poseti opštini Gornji Milanovac. Ove dve opštine već skoro četiri decenije grade bratimljene odnose, a osim projekta koji su u toku, i koji su realizovani, planirano je da se proširi saradnja i na nove oblasti.


Prijatelji komune Vefsn pritekli su Milanovčanima u pomoć onda kada im je ona bila najpotrebnija tokom majskih poplava. Organizovali su humanitarni koncert, kako bi prikupili sredstva i uputili svojim prijateljima iz Gornjeg Milanovca. Jan Arne Lovdalh, predsednik komune Vefsn, je rekao da su upućena sredstva od oko 8.000 evra simbolična, ali naša saradnja koja će biti nastavljena i ubuduće biće realizovana kroz projekte kojima možemo dodatno pomoći našim prijateljima.


Predsednik gornjomilanovačke opštine Milisav Mirković upoznao je goste sa obilnom štetom koje su majske poplave pričinile Rudničko-takovskom kraju, a koje su procenjene na preko 450 miliona dinara, ali i sa projektima koje ova opština želi da realizuje uz pomoć norveških prijatelja i Ambasade. Jedan od njih je izgradnja Centra za humano otklanjanje životinjskih leševa.


norveski prijatelji

- " Hteli smo da proverimo njihova iskustva, da se upoznamo kako to u Norveškoj rešavaju i da ta iskustva pokušamo da prenesemo na naše područje", rekao je na ovu temu predsednik gornjomilanovačke opštine. Rekavši i to da je tokom sastanka usledio dogovor da zajednički komuna Vefsn, Gornji Milanovac i Norveška Ambasada stave na papir moguće projekte za realizaciju, bilo sami Gornji Milanovac – Vefsn kao mnogo godina do sada, ili kao što smo radili poslednje tri godine na projektima, gde su učestvovale i sarađivale partnerske opštine iz Srbije - Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja i Prokuplje, a iz Norvške pored Vefsena bile su opštine Hemnes i Hatfjeldal. I da sa dogovorenim predlozima, norveški prijatelji apliciraju za sredstva pred Vladom Kraljevine Norvške.


Tokom dvodnevne posete, gosti su obišli više lokacija gde su vidljiva oštećena majskim poplavama na gradskom i seoskom području, kao i radove na otklanjanju posledica.


Podsećamo, opštine Gornji Milanovac i Vefsn iz grada Mosjena davne 1975.godine potpisale su Povelju o bratimljenu. Od tada uz finansijsku i stručnu pomoć prijatelja iz Norveške, gornjomilanovčani su realizovali projekte iz oblasti komunalne infrastrukture, obrazovanja i kulture, ali i privredne i druge saradnje.norveski prijatelji norveski prijatelji norveski prijateljiPovratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!