opstina gornji milanovac

01. mart 2016.
Znanje i inicijativa kao pokretači obnove sela


gm

Udruženje "Šilopajska panorama" i MZ Šilopaj organizovali su proteklog vikenda u Šilopaju veoma posećen okrugli sto na temu "Obnova sela kroz razvoj poljoprivredne proizvodnje". Na skupu su učestvovali predavači iz čačanskog Instituta za voćarstvo i preduzeća Interfood, kao i i Kompanije MeiLAb iz Beograda i Naučno-tehnološkog parka Čačak.


Zanimljive teme okupile su lokalne proizvođače. Tako se moglo čuti na koji način proizvesti kvalitetnu šljivovicu, kako zadrugarstvo predstavlja šansu za obnovu poljoprivredne proizvodnje, više o skupljanju, gajenju i otkupu lekovitog bilja, mogućnostima pošumljavanja zimzelenim drvećem, a predstavljena je i eko-ploča kao nov, ekološki građivinski materijal.


Učesnike okruglog stola je, u ime Opštine Gornji Milanovac, pozdravio zamenik predsednika Opštine Miroslav Milovanović, koji je govorio na temu zadrugarstva. Uz angažovanje lokalne samouprave, u proteklom periodu, nastale su dve nove zemljoradničke zadruge u Koštunićima, a Opština je spremna da pomogne u postupku osnivanja i registracije zadruga svima koji imaju interesa da na ovaj način pokrenu zajedničku proizvodnju, u skladu sa ciljevima razvoja poljoprivrede iz usvojene Strategije razvoja Opštine Gornji Milanovac 2012-2021. godine. On je upoznao prisutne sa aktuelnim konkursom za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi, koji predviđa bespovratnu pomoć iz budžeta Opštine poljoprivrednim proizvođačima. To je logičan nastavak prošlogodišnjeg uspešnog konkursa prema kome je 828 poljoprivrednih gazdinstava iz budžeta Opštine Gornji Milanovac ostvarilo podsticaje u vrednosti od 36.086.607,60 dinara bespovratnih sredstava, a u poljoprivredu Opštine na taj način investirano oko 90 miliona dinara.


Zaključak koji se nametnuo je da je obnova proizvodnje i sela itekako moguća, uz znanje, inicijativu i udruživanje poljoprivrednih proizvođača, a kako je skup u Šilopaju pokazao ovi preduslovi su na pravom putu da budu ostvareni.gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!