opstina gornji milanovac

15. februar 2016.
Dan državnosti Srbije obeležen u Gornjem Milanovcu


gm

Dan državnosti Srbije, 15. februar, dostojanstveno je obeželen u Gornjem Milanovcu polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću ispred zgrade Okružnog načelstva i Spomenik oslobodiocima na Trgu kneza Mihaila.


Ispred Opštine Gornji Milanovac venac su položili Predsednik Opštine Milisav Mirković i zamenik Predsednika Miroslav Milovanović. Potpukovnik Nedeljko Planojević i majori Miroslav Maksimović i Zoran Pisković položili su venac u ime Vojske Srbije, a u ime Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – Podružnica Gornji Milanovac venac je položio predsednik ove podružnice Vladimir Jovanović.


Sretenje je državni praznik Republike Srbije – Dan državnosti Srbije, spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.


Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donet je prvi Ustav Kneževine Srbije i nazvan je Sretenjskim. Ustrojen je po uzoru na francuski i belgijski, bio je prilično liberalan za tadašnje prilike zbog čega je i izazvao negodovanje pojedinih država.


Srpska revolucija započeta je Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, a završena je decenijama kasnije zahvaljujući mudrosti kneza Miloša Obrenovića, tvorca moderne Srbije, koji je 23. aprila 1815. godine u Takovu podigao Drugi srpski ustanak.


Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – Podružnica Gornji Milanovac danas obeležava Sretenje Gospodnje - Slavu srpskih ratnika oslobodilačkih ratova Srbije. Tim povodom je u crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu održan pomen srpskim ratnicima i sečenje slavskog kolača, a potom i prijem uz prigodan program u Osnovnoj školi "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu za sve goste i članove društva.gm    gm

gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!