opstina gornji milanovac

24. oktobar 2014.
Dom zdravlja dobio vozilo za hitnu medicinsku pomoć


Vozilo za hitnu medicinsku pomoć vrednosti 50.000 evra u vlasništvu goronjmilanovačkog Doma zdravlja


nov sanitet

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije dodelilo je juče 30 vozila za hitnu medicinsku pomoć, obezbeđena sredstvima Svetske banke, direktoru Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda i izabranim po projektu direktorima domova zdravlja.


Ispred gornjomilanovačkog Doma zdravlja ključeve za dobijeno vozilo preuzela je direktorka dr Dragica Topalović.


Sanitetska vozila, pored Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda koji su dobili 10 vozila, dodeljena su Službama hitne pomoći domova zdravlja u Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Srpskoj Crnji, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu i Aranđelovcu.


Vozila su obezbeđena zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" - DILS, koji se finansira uz podršku Svetske banke, po čijim je pravilima i obavljena nabavka.


Neki od kriterijuma za dodelu vozila bili su iskazane potrebe zdravstvenih ustanova za sanitetskim vozilima, starost vozila u postojećem voznom parku u službama hitne pomoći, broj stanovnika i razuđenost opštine kojoj pripada zdravstvena ustanova, kao i oštećenja vozila nastala u majskim poplavama.


Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu, dr Dragice Topalović, ovo je druga donacija našem Domu zdravlja zahvaljujući ovom projektu "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" DILS. Prvenstveno, zahvaljujući ovom projektom, naša Stomatološka služba je povećala dostupnost stomatoloških usluga osetljivim populacionim grupama, konkretno radnicima kombinata "Swisslion-Takovo". Ova populaciona kategorija je izabrana da učestvuje u projektu jer radi u uslovima i socijalnom stanju koji su osnovni faktori nastanaka oboljenja zuba i usta. Ukupan budžet ovog projekta, koji je takođe finansirala Svetska banka, iznosio 1,2 miliona dinara, s time što se od projekta DILS dobilo 1,1 milion, dok je učešće opštine Gornji Milanovac bilo deset odsto.


- Suština ovog projekta bila je da se odrade stomatološke intervencije onoj kategoriji pacijenata, koji bi u svakoj drugoj prilici morali da plate stomatološki tretman. Odziv radnika je bio izuzetan, a mi smo u stomatološkoj službi Doma zdravlja u potpunosti ispratili dinamiku – rekao je povodom ovog projekta dr Radovan Jakovljević, načelnik stomatološke službe Doma zdravlja.


Kada je reč o juče dobijenom sanitetu, reč je o kombiju FIAT Dukato vrednosti 50.000 evra, u potpunosti opremljen po evropskim standardima za pruženje hitne pomoći za reanimaciju, koji poseduje defibrilator, mobilni EKG, savremena nosila sa viljškom, aparaturu za merenje šećera, svu potrebnu opremu za mobilizaciju vratnog dela i mnogo drugih korisnih medicinskih pomagala koji će biti od velike pomoći našoj službe Hitne pomoći, rekla je dr Dragica Topalović.Pogledajte prilog TV Galaksija
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!