opstina gornji milanovac

04. januar 2016.
Održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije


gm

Povodom oblinih snežnih padavina na području opštine Gornji Milanovac, u Kabinetu predsednika opštine danas je održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije.


Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Milisav Mirković sazvao je sednicu štaba radi sagledavanja trenutnog stanja na području opštine Gornji Milanovac. Konstatovano je da je stanje na teritoriji opštine Gornji Milanovac izazvano snežnim padavinama i jakim vetrom uz formiranje snežnih nanosa otežalo obavljanje saobraćaja kao i čišćenje i održavanje putnih pravaca na državnim, lokalnih i nekategorisanim putevima kao i gradskim ulicama. Preduzeće koje održava regionalne puteve Putevi "Čačak" a.d. kasnilo je juče sa čišćenjem regionalnih putnih pravaca na teritoriji opštine Gornji Milanovac jer su prioritet magistralni putni pravci koji su takođe u nadležnosti ovog preduzeća što je onemogućilo i pravovremeno reagovanje Javnog preduzeća za puteve opštine Gornji Milanovac u raščišćavanju lokalnih i nekategorisanih putnih pravaca na seoskom području. Predsednik opštine je istakao da je nedopustivo da se u slučaju većih padavina poput onih koje su zadesile opštinu Gornji Milanovac u proteklih 48 časova čeka prestanak padavina da bi se pristupilo čišćenju putnih pravaca i naložio nadležnim službama da se ubuduće mora obezbediti stalna prohodnost glavnih saobraćajnica bez obzira na padavine.


Prema izveštaju direktora Javnog preduzeća za puteve opštine Gornji Milanovac Jovice Carevića manjih problema ima na pojedinim lokalnim i nekategorisanim putevima gde su se, usled jakog vetra, pojavili snežni smetovi za čije je čišćenje angažovana teška mehanizacija ovog javnog preduzeća, ali da su svi glavni putni pravci prohodni.


Prema izveštaju direktora Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac Božidara Vučetića juče tokom dana pročišćene su sve ulice prvog i drugog prioriteta dok je tokom noći prošiščen i treći prioritet.


Na polju snabdevanja električnom energijom nema većih problema tako da je snabdevanje na području opštine Gornji Milanovac uredno, a kako je istakao direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gornji Milanovac" Rajko Nešković sistem grejanja funkcioniše redovno, kao i sistem za vodosnabdevanje, ali je prisutan veliki broj prijava građana zbog pucanja cevi u domaćinstvima usled niskih temperatura.


Iako je u toku školski raspust naloženo je Odeljenju za društvene delatnosti da preko direktora škola i Predškolske ustanove, prati realizaciju mera u svim školama i objektima Predškolske ustanove "Sunce" koje moraju biti preduzete za nesmetano funkcionisanje od ponedeljka u zimskim uslovima (grejanje, čišćenje snega, održavanje prilaza i dvorišta škola, čišćenje krovnih konstrukcija od snega i leda, održavanje vodovodne, elektro i gasne instalacije, rasvete i dr.


Kako je Odlukom o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Gornji Milanovac propisano da uklanjanje snega i leda sa trotoara ispred stambenih objekata individualnog i kolektivnog stanovanja i poslovnih prostorija vrše sopstvenici istih, odnosno korisnici ukoliko sopstvenici iste ne koriste, u čitavoj širini svoje parcele kao i da je zabranjeno izbacivati sneg i led na trotoar ili kolovoz, sa ove sednice štaba upućen je apel vlasnicima stambenih i poslovnih objekata odnosno korisnicima da redovno čiste sneg ispred svojih objekata i da prilikom čišćenja snega na svojim ulazima i dvorištima isti ne izbacuju na trotoar i kolovoz već odlažu na pogodno mesto koje ne ugrožava ostale učesnike i tako izvršavaju svoju zakonsku obavezu. U tom pravcu pojačan je i rad inspekcijskih službi koje će za početak podsećati na ove zakonske obaveze i upućivati opomene. Takođe, sa ove sednice je upućen apel svim građanima da svoja vozila ne ostavljaju na kolovoziima i tako otežavaju, a u nekim slučajevima i onemogućavaju, održavanje saobraćajnica.


Na ovoj sednici obavezani su Javno preduzeće za puteve opštine Gornji Milanovac, Javno preduzeće za izgradnju opštine Gornji Milanovac i Javno komunalno preduzeće "Gornji Milanovac" da dosledno sprovode programe zimske službe i da blagovremeno preduzimaju mere u slučaju novih snežnih padavina.gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!