opstina gornji milanovac

25. decembar 2015.
Odobrene subvencije za samozapošljavanje


Odobrene subvencije za samozapošljavanje za 35 nezaposlenih lica sa teritorije opštine Gornji Milanovacgm

Odluke o odobravanju subvencije za samozapošljavanje uručene su danas za 35 nezaposlenih lica sa teritorije opštine Gornji Milanovac. Odluke je uručio predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i tom prilikom poručio da najveći problem ne samo građana Gornjeg Milanovca već čitave Srbije svakako jeste nezaposlenost i to posebno nezaposlenost mladih i obrazovanih ljudi. "Iako prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje opština Gornji Milanovac ima najnižu stopu nezaposlenosti u Moravičkom okrugu mi moramo preduzeti sve mere kako bismo nezaposlenost sveli na najmanji mogući nivo mada su mogućnosti jedinica lokalne samouprave u rešavanju ovog problema veoma ograničene. U pregovorima smo sa pojedinim investitorima oko otvaranja novih proizvodnih pogona, ali o tome ne bih pričao dok reči ne pređu u dela", rekao je Mirković.


Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u cilju unapređenja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti na teritoriji opštine Gornji Milanovac u budžetu Opštine Gornji Milanovac za 2015. godinu planirana su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na zahtev Opštine Gornji Milanovac odobrilo je dodatnih 2.042.253,52 dinara tako da su ukupna sredstva za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2015. godini iznosila 12.042.253,52 dinara što je u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo izdvojeno 7 miliona, 70% više sredstava u ovoj godini za ove namene dok su za sledeću godinu planirana sredstva u iznosu od 15 miliona, dakle 5 miliona više nego u ovoj godini.


Opština Gornji Milanovac ušla je u postupak izrade Strategije zapošljavanja kao dokumenta kojim će se pristupiti dugoročnom rešavanju problema nezaposlenosti na teritoriji Opštine Gornji Milanovac, a razmatraju se i mogućnosti za uvođenje poreskih olakšica i podsticaja za otvaranje novih radnih mesta.


Danas dodeljene subvencije za samozapošljavanje odnosno za osnivanje radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, od strane nezaposlenog ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos iznosee 160.000 odnosno 200.000 dinara ukoliko je nezaposleno lice osoba sa invaliditetom.


Inače, tokom godine realizovane su i druge mere aktivne politike zapošljavanja - Stručna praksa, Zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih i Javni radovi.gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!