opstina gornji milanovac

04. decembar 2015.
Završeno potpisivanje ugovora o dodeli podsticajnih sredstava za poljoprivrednike u 2015. godini


gm

Današnjim potpisivanjem 51 novog ugovora o dodeli podsticajnih sredstava između nosilaca poljoprivrednih domaćinstava sa teritorije Opštine Gornji Milanovac i Predsednika opštine, završena je dodela podsticajnih sredstava u poljoprivredi za 2015. godinu.


Na ovogodišnji konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava u poljoprivredi podneto je ukupno 838 zahteva, od čega je 828 zahteva pozitivno rešeno, 3 su negativna dok je kod preostalih 7 dokumentacija nepotpuna i očekuje se da će u narednih nekoliko dana podnosioci dopuniti dokumentaciju čime bi i ovi zahtevi biti pozitivno rešeni.


Opština Gornji Milanovac izdvojila je ove godine rekordan iznos od ukupno 36.950.000,oo dinara za podsticaje u poljoprivredi kroz agrarni budžet, a dodeljeno je ukupno 36.086.607,60 dinara. Korisnici podsticajnih sredstava su poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom na teritoriji naše opštine, prema Programu na koji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i zašite životne sredine dalo svoju saglasnost. Pravo na podsticajna sredstva mogli su ostvariti poljoprivredni proizvođači za realizovane sledeće investicije: nabavka kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, mehanizacija odnosno opremu za manipulaciju, odlaganje i aplikacija stajnjaka, nabavka opreme za mužu, hlađenje i skladištenje mleka, nabavka kvalitetnih goveda, ovaca, koza i svinja tovnih rasa, nabavka opreme i mehanizacije za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu, električne ograde i termo – pojilice, podizanje novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih i matičnih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, kao i postavljanje protivgradnih mreža, nabavka voćarsko-vinogradarskih traktora, rigolera, podrivača i mašina za rezidbu, tarupiranje i berbu, nabavka mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, proizvodnja sadnog materijala i povrtarska proizvodnja, nabavka traktora za ratarsku proizvodnju, kombajna za žetvu i berbu, priključnih mašina za žetvu i berbu, mašina za obradu zemljišta, sejalica, nabavka prskalica za prihranu i zaštitu biljaka od bolesti, štetočina i korova, nabavka opreme za pčelarstvo i novih pčelinjih društava, ulaganja u šumarske tehnologije.


Predsednik Opštine Milisav Mirković je istakao da je, na zadovoljstvo opštine i poljoprivrednika, zajedničkim ulaganjem u obnovu mehanizacije, stočnog fonda, podizanje zasada i različita unapređenja poljoprivredne proizvodnje, 2015. godine u poljoprivredu na teritoriji Opštine Gornji Milanovac investirano oko 90 miliona dinara, istovremeno odajući priznanje poljoprivrednim proizvođačima što su uspeli da i u ovim teškim vremenima obezbede svoje učešće. On je poručio da će Opština i u narednoj godini nastaviti sa podrškom registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima, tako da mogu već sada planirati svoje investicije uz očekivanu podršku opštine. Inače, prilikom potpisivanja ugovora Predsednik Opštine pozvao je poljoprivrednike da daju svoje predloge, primedbe i sugestije koje će prema zakonskim mogućnostima biti uzete u obzir prilikom izrade programa za 2016. godinu.


Podsećamo da je Opština Gornji Milanovac kroz agrarni budžet u 2015. godini obezbedila i nabavku protivgradnih raketa, naknadu protivgradnim strelcima, kreč za kalcifikaciju zemljišta, posetu poljoprivrednom sajmu i pomoć udruženjima iz oblasti poljoprivrede.gm    gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!