opstina gornji milanovac

11. novembar 2015.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen u Gornjem Milanovcu


dan primirja

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, dostojanstveno je obeželen u Gornjem Milanovcu polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću ispred zgrade Okružnog načelstva.


Ispred Opštine Gornji Milanovac venac su položili Predsednik Opštine Milisav Mirković i zamenik Predsednika Miroslav Milovanović. Potpukovnik Nedeljko Planojević i major Zoran Pisković položili su venac u ime Vojske Republike Srbije, a u ime Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine – Podružnica Gornji Milanovac venac su položili predsednik i potpredsednik ove podružnice - Vladimir Jovanović i Draško Ćurčić.


Međunarodni Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svim svetskim glavnim gradovima država pobednica u znak sećanja na 1918. godinu kada je 11 novembra, u 11 sati, na snagu stupilo primirje. Širom Srbije, predstavnici državnih i lokalnih vlasti, udruženja građana, pojedinci, okupljaju se ispred vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata i polaganjem venaca odaju počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima.


ramonda

Članovi Vlade Republike Srbije, funkcioneri, zaposleni u državnim organima i javnim službama, učenici, studenti, sportisti, javne i medijske ličnosti po preporuci Vlade Republike Srbije nose u sedmici pre Dana primirja na vidnom delu garderobe amblem na kome je Cvet Natalijina ramonda.


Cvet Natalijina ramonda je u bojama medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije, raste uglavnom na istoku Srbije i na planini Niče sa najvišim vrhom pod nazivom Kajmakčalan. Simbolika ovog cveta je višestruka kako zbog staništa, tako i zbog imena dobijenog po kraljici Nataliji Obrenović.dan primirja    dan primirjaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!