opstina gornji milanovac

30. oktobar 2015.
Otvorena dokumentarna izložba "Milutin Milanković – život i delo"


izlozba

U organizaciji Udruženja "Milutin Milanković" iz Beograda i Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje "Kulturni centar" iz Gornjeg Milanovca u Modernoj galeriji "Kulturnog centra" u četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, otvorena je dokumentarna izložba "Milutin Milanković – život i delo".


Predsednik Opštine Milisav Mirković, izrazivši zadovoljstvo što mu je pripala ta čast da svečano otvori ovu izuzetnu dokumentarnu izložbu i čestitajući organizatorima, istakao je da Gornji Milanovac održavanjem ove dokumentarne izložbe daje svoj skromni doprinos čuvanju uspomene na lik i delo ovog naučnika koji je sva svoja naučna dostignuća ostvario u Srbiji.


U ime organizatora prisutnima su se obratili general Milan Stanimirović i Slavko Maksimović, predsednik Udruženja "Milutin Milanković" i Dragan Arsić, direktor Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje "Kulturni centar", a otvaranje izložbe upotpunilo je čitanje odlomka iz Milankovićevog dela "Kroz vasionu i vekove".


Prošle, 2014. godine, obeležena su četiri značajna događaja iz života Milutina Milankovića: 135 godina od rođenja, 110 godina od promovisanja u doktora tehničkih nauka, 105 godina od dolaska na univerzitet u Beogradu i 60 godina od dobijanja Zlatne doktorske diplome Visoke tehničke škole iz Beča.


Uspomenu na ovog velikog srpskog i svetskog naučnika, koji je bio na neki način zapostavljen i skoro zaboravljen, čuva udruženje nazvano njegovim imenom. Afirmisan je prvo u svetu zbog revolucionarnosti teorija o ledenim dobima koje su ga učinile besmrtnim u svetu nauke, a danas je naš najcitiraniji naučnik i to posebno od kada je aktuelna priča o klimatskim promenama. Njegov lik se od 2012. godine nalazi na novčanici od 2.000,00 dinara.izlozba    izlozba    izlozbaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!