opstina gornji milanovac

22. oktobar 2015.
Otvorena izložba "Srednjovekovni Rudnik - Arheološka istraživanja 2009-2014. godine"


U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, danas je otvorena izložba "Srednjovekovni Rudnik - Arheološka istraživanja 2009-2014. godine", autora Ane Cicović i dr Dejana Radičevića.


Izložbu su otvorili Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac i dr Đorđe Janković, arheolog.


Pre nego što je proglasio ove izložbu otvorenom, Predsednik Opštine je u svom obraćanju prisutnima poručio da svako novo istraživanje i nalazi imaju izuzetan značaj jer se zaokružuje slika o istoriji i događanjima na ovom području s obzirom da sam Rudnik i rudničko područje nisu dovoljno istraženi odajući priznanje autorima izložbe - Ani Cicović i Dejanu Radičeviću koji su se potrudili da milanovačkoj i široj javnosti predstave rezultate višegodišnjih istraživanja i istu upoznaju sa lokalitetima od značaja ne samo za Rudnik, za Gornji Milanovac već i čitavu Srbiju.


Otvaranje je upotpunio ansambl za ranu muziku "Flauto dolce".


Arheološka istraživanja na planini Rudnik započeta su 2009. godine u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Filozofskog fakulteta u Beogradu. Do 2014. godine istražena su četiri lokaliteta koja pripadaju periodu XIV-XV veka. Na lokalitetu Madžarsko brdo u potpunosti su istraženi ostaci pravoslavne crkve. Na arheološkom nalazištu Drenje delimično je istražena katolička crkva na lokalitetu Stacionar i ostaci stambenih objekata na lokalitetima Imanje – Nikića i Dvorište Slobodana Markovića.


Ovom prilikom izložen je, između ostalog, pečat kneza Lazara pronađen tokom arheoloških istraživanja 2015. godine.arheologija    arheologija    arheologija

arheologija    arheologija    arheologijaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!