opstina gornji milanovac

17. oktobar 2014.
Učenici iz Italije u poseti predsedniku opštine


ucenici iz italije


Za petnaest učenika i dva profesora iz Italije srdačnu dobrodošlicu poželeo je danas gornjomilanovački predsednik opštine Milisav Mirković prilikom prijema u svom kabinetu, a organizovanog povodom njihovog sedmnodnevnog boravka u Gornjem Milanovcu, kroz realizaciju projekta "Interkultura"u organizaciji gornjomilanovačke Gimnazije.


Predsednik opštine je učenicima iz Italije i njihovim profesorkama italijanskog i engleskog jezika Enriki Rinalduci i Mari Anđeleti, jednim opštim predstavljanjem govorio o geografskim, demografskim, kao i istorijskim, kulturološkim i privrednim karakteristikama Gornjeg Milanovca. Najveći akcenat, predsednik Mirković je stavio na aktivnosti Opštinske uprave koje se vrše i preduzimaju kako bi se zaustavio odlazak mladih u veće gradske centre kroz gradnju i unapređenje sportskih i kulturnih sadržaja.


Inače, projekat "Interkultura" već drugu godinu za redom uspešno realizuje Gimnazija "Takovski ustanak" uz svesrdnu pomoć profesorke francuskog jezika Olivere Stefanović i profesorke italijanskog i latinskog jezika Marije Veljović. Kroz ovaj projekat relizovano je više međunarodnih razmena učenika, između ostalog, na jednogodišnjem školovanju u Gornjem Milanovcu boravio je učenik sa Tajlanada, prošlog meseca su boravile četiri učenice iz Švjacarske, početkom ovog meseca u Sloveniji je boravilo 32 naša učenika iz Gimnazije, koji su bili u četvorodnevnoj poseti kod svojih vršnjaka u bratimljenom slovenačkom gradu Slovenj Gradecu. Trenutno se u dvojezičnom odeljenju gornjomilanovačke Gimnazije školuje učenik iz Italije, Tobias Kolanđelo, koji je u Gornjem Milanovcu samo dva meseca, a već se sporazumeva na srpskom jeziku.


ucenici iz italije ucenici iz italije

Tako da, pored Tobiasa, protekle nedelje još 15 njegovih vršnjaka iz rodnog grada Rieti iz središnje Italije, imalo je priliku da upozna obrazovni sistem goronjmilanovačke Gimnazije, domaću kuhinju učenika domaćina, istoriju i kulturu Gornjeg Milanovca, sportski, ali i neizostavni noćni život mladih u Gornjem Milanovcu.


O svojim utiscima učenici iz Italije su, na nagovor svojih profesora, predsedniku opštine govorili kroz "igru prideva". Naime, svako je morao kroz jednu reč da opiše boravak u Gornjem Milanovcu. Međutim, po njihovim reakcijama bilo je previše ustisaka koji nisu mogli da se dočaraju samo jednom rečju, tako da su oduševljeno govorili o ljubaznosti porodica u kojima su smešteni, o domaćoj hrani od koje su svi dobili po par kilograma viška, međusobnim simpatijama, i o svemu onome što su kroz program posete mogli da vide, a to su privredna društva, sportske objekte, znamenita turistička mesta i drugo.


Profesorka Rinalduci prenela je poziv njihovog gradonačelnika predsedniku Mirkoviću da prilikom posete učenika bude i poseta opštinskog rukovodstva, kako bi projekt imao apsolutnu podršku i održivost.


Paralelno sa ovom posetom Gimnaziji u toku su pripreme učenika milanovačke Ekonomske škole za uzvratnu međunarodnu posetu nemačkim vršnjacima, tako da će 28.oktobra na put ka Nemačkom gradu Galdenu, krenuti jednaest učenika i dva profesora, i to profesor ekonomske grupe predmeta Jasmina Vujičić i profesor nemačkog jezika Đorđe Talović. Naši srednjoškolci će odsesti u kućama učenika iz Nemačke, a put će trajati pet dana.


- Novina u odnosu na raniji period je ta što će naši učenici imati donaciju od nemačke organizacije "Paša", čiji smo član, a donaciju smo dobili zahvaljujući projektu. Tako da će svaki učenik kada stigne u Nemačku, imati na raspolaganju 100 evra. Kriterijum za odabir učenika je bio da su predhodne godine ugostili učenika iz Geldena, da su učestvovali u izradi projekta i da uče nemački kao drugi strani jezik, rekla je o ovoj poseti profesorka Vujičić.


ucenici iz italije ucenici iz italije ucenici iz italijePovratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!