opstina gornji milanovac

15. oktobar 2015.
Veče otvorenih vrata 2015: U susret dobroj upravi


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ocenilo Opštinsku upravu opštine Gornji Milanovac kao primer dobre prakse


uprava

Na Fakultetu organizacionih nauka u utorak, 13. oktobra 2015. godine, održano je Veče otvorenih vrata 2015: U susret dobroj upravi. U okviru događaja potisan je sporazum o saradnji između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Fakulteta organizacionih nauka i održan panel na temu "Zadovoljstvo građana i privrede upravnim uslugama".


Sporazum o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Fakulteta organizacionih nauka potpisali su Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički i dekan prof. dr Milija Suknović. Kako je tom prilikom izjavila potpredsednica Vlade dr Kori Udovički potpisivanje sporazuma o saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka je veoma značajno, ne samo za javni sektor, već i za akademske građane, koji će, po njenim rečima, imati bolji uvid u rad javne uprave i lokalne samouprave i saznanje na koji način, bilo da se zapošljavaju u javnom ili privatnom sektoru, mogu da doprinesu osavremenjivanju sistema koji se tiču svakoga od nas.


Na panelu na temu "Zadovoljstvo građana i privrede upravnim uslugama" učestvovali su predstavnici akademske zajednice, diplomatskog kora, državne uprave, lokalne samouprave i privatnog sektora. Opštinska uprava Opštine Gornji Milanovac ocenjena je od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao jedinica lokalne samouprave koja ulaže izuzetne napore da se u svom radu što više približi građanima i privredi i u tome postiže značajne rezultate te je stoga imala tu čast da učestvuje na ovom panelu kao jedan od primera dobre prakse. O radu gornjomilanovačke Opštinske uprave govorila je načelnica Gorica Petrović. Ona je tom prilikom istakla da osnovni zadatak Opštinske uprave i administracije u celini treba da bude podrška idejama i preduzetničkom duhu, otklanjanje administrativnih barijera u poslovanju i omogućavanje građanima jednostavnije ostvarivanje njihovih prava i interesa. Opština Gornji Milanovac nastoji da se toga pridržava, a najviše opštinsko rukovodstvo, trudi se da redovno prima i sasluša stranke, bez obzira na veliki obim posla i svakodnevne probleme sa kojima se suočava jer jednostavno Opština je tu za i zbog njih. U tom pravcu proteklih godina učinjeno je dosta napora da se Opština "približi" građanima i privredi, da postane otvorenija, transparentnija, da smanji terete i pojednostavi procedure za ostvarivanje prava, da ih učini vidljivijim i dostupnijim, da poveća efikasnost rada i rešavanja u upravnim predmetima, kao i da ublaži negativan imidž koji građani uglavnom imaju prema administraciji. Uz konsultacije sa privredom - poslovnim sektorom i građanima usvojene su brojne preporuke, smanjena ili ukinuta taksa u 82 postupka, izvršena je 241 eliminacija nepotrebne dokumentacije ili uvedeno pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, skraćeni rokovi za rešavanje u 175 postupaka čime, po proceni na godišnjem nivou, ušteda za privredu i građane iznosi preko 5 miliona evra. Opštinska uprava ušla je u postupak uključenja u portal eUprave Republike Srbije, i tako pružanje svojih usluga omogući građanima i privredi i elektronskim putem.


Kako je na ovom događaju osim univerzitetske, promovisana i saradnja između srpskih i slovenačkih preduzeća i dobra praksa naših lokalnih samouprava, nakon održanog panela predstavnici diplomatskog kora i slovenačke privrede izrazili su zainteresovanost za gornjomilanovačku opštinu u pogledu proširenja poslovne saradnje.uprava    upravaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!