opstina gornji milanovac

24. septembar 2015.
Ministar kulture i informisanja posetio opštinu Gornji Milanovac


ministar u poseti gm

Povodom međunarodnog filmskog festivala "Kratka forma", koji se u našoj opštini organizuje po treći put, juče je Gornji Milanovac posetio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.


Prilikom centralne večeri festivala "Kratka forma", u Modernoj galeriji Kulturnog centra, u obraćanju predsednika opštine Milisava Mirkovića istaknut je značaj sve većeg broja učesnika na manifestaciji, što između ostalog predviđa i trajanje "Kratke forme" kao jednog od značajnijih svetskih bijenalnih manifestacija u oblasti kratkometražne filmske umetnosti.


Ministar Tasovac, koji se obratio skupu u ime svog resornog ministarstva kao generalnog pokrovitelja Festivala, poručio je da sa sobom nosi emocije predivnog dana provedenog u Gornjem Milanovcu a gornjomilanovačkim mališanima da budu ponosni na svoj grad, svoje snove jer će ih sigurno ostvariti.


Takođe, pored obraćanja prisutnima predsednice Skupštine opštine Jadranke Dostanić i direktora "Kulturnog centra" Dragana Arsića, u okviru programa centralne večeri, uručene su nagrade i priznanja pobednicima Drugog festivala "Kratka forma", koji je održan u Gornjem Milanovacu 2013. godine i otvorena je Četvrta godišnja konferencija mreže filmskog stvaralaštva mladih.


Mreža filmskih festivala, organizacija i nastavnika medijske kulture ima za cilj da promoviše filmsko stvaralaštvo dece i omladine dok krajnji cilj je obogatiti Evropsku filmsku kulturu, motivisati mlade za profesionalno bavljenje filmom i pružiti im stručnu i tehničku pomoć kako bi svoja filmska ostvarenja mogli da predstave na festivalima širom Evrope. Prethodnih godina konferencija filmskog festivala mladih (YCN) organizovana je u Tromsu (Norveška, 2012. godine), u Karlovcu (Hrvatska, 2013. godine), u Dubrovniku (Hrvatska, 2014. godine) dok ove godine čast je pripala Gornjem Milanovcu i organizovana je u okviru trećeg međunarodnog filmskog festivala "Kratka forma".


ministar u poseti gm

Tokom celodnevne posete opštini Gornji Milanovac, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, imao je radni sastanak sa predsednikom opštine, njegovim saradnicima i direktorima ustanova za kulturu, a potom i priliku da poseti Biblioteku "Braća Nastasijević", Gimnaziju "Takovski ustanak", Manastir Vraćevšnica kao i Konak kneza Miloša u Gornjoj Crnući. U Konaku kneza Miloša ministar Tasovac uručio je direktoru Muzeja rudničko – takovskog kraja, Milošu Nikoliću, četiri značajna artefakta, a to su dolama kneza Miloša, čašu iz koje je pio i dva pisma, od kojih je jedno koje je knez pisao svom bratu.


Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma" smatra se jednim od najznačajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Afirmicija filmskog stvaralaštva, širenje filmske kulture, edukacija mladih, podsticanje raznolikosti filmskog izraza, interkulturnog dijaloga i interakcije između autora, publike i učesnika projekta, širenje aktivne mreže festivala, kao i razvoj kulturnog turizma, ciljevi su koje zastupa festival "Kratka forma".


Održavajući kvalitet, kvantitet i kredibilitet manifestacije pokrenute 2010 godine, svetskoj javnosti do sada je predstavljeno oko 250 filmskih ostvarenja koja potpisuju autori iz pedesetak zemalja sveta a ove godine pred stručnim žirijem našlo se novih 207 filmova.


U našem gradu u vreme trajanja Festivala, od 19. do 27. septembra, borave brojni filmski stvaraoci, reditelji, producenti kao i filmski radnici iz Srbije i inostranstva.ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gm

ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gm

ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gmPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!