opstina gornji milanovac

09. septembar 2015.
Gran pri za "Šumadiju"


Kulturno umetničko društvo "Šumadija" pobednik Međunarodnog festivala folklora u Plevenu


kud sumadija

Sa Međunarodnog festivala folklora, održanom proteklog vikenda u bugarskom gradu Plevenu, KUD "Šumadija" kući se vratila sa osvojenim Gran prijem. Odličje iz pobratimskog grada je, ujedno, i jedno od najvećih priznanja koje su "Šumadinci" osvojili tokom svog desetogodišnjeg postojanja. Osim ansambla iz našeg grada, Pleven je ugostio i folklorce iz Makedonije, Grčke, Rumunije i Bugarske, ali uprkos jakoj konkurenciji, Milanovčani su osvojili prvo mesto, ali i oduševili publiku.


– Doček je bio izuzetan, organizacija u svakom smislu, na zavidnom nivou. Prezadovoljni smo, jer smo se osećali kao kod kuće. Gde god da putuju, "Šumadinci" nikada ne idu po prvo mesto. Nama je prevashodni cilj upoznavanje, druženje i predstavljanje onog što radimo, a verovatno je naša rasterećenost i razlog zašto često osvajamo nagrade i srca publike. Ovo je za nas jedno veliko iskustvo, utvrdili smo stara prijateljstva i uspostavili nova – kaže Milan Glišović, koji je sa Prvim "Šumadijinim" ansamblom boravio u Plevenu, i prisustvovao prijemu koji je za igrače upriličio kmet opštine Pleven, a kojem su prisustvovali i gradonačelnici opština iz Makedonije i Grčke.


– Svi su imali hvale ne samo za KUD "Šumadiju" već i uputili najtoplije pozdrave za rukovodstvo opštine sa kojom imaju sklopnjene povelje o bratimljenju – zaključuje Glišović.


Među brojnim starijim članovima "Šumadijinog" Prvog ansambla,koji vodi umetnički rukovodilac Bojan Šišović, našla se i novopridošla Ivana Aksović, kojoj je ovo bio prvi nastup na međunarodnom festivalu.


– Atmosfera na festivalu je bila sjajna, kako na bini, tako i tokom druženja van scene. Izveli smo igre sa Rudnika, Levča i Bujanovca. Kada su nas proglasili za pobednike, bili smo zaista zbunjeni, jer nismo otišli da pobedimo. Sama prilika da drugim narodima prikažemo svoju kulturu i tradiciju bila nam je nagrada, ali Gran pri je prevazišao sva naša očeklivanja.


Već iskusni "Šumadinac" Adam Stojić otkrio nam je dobre i loše strane nastupa u Plevenu, potvrdivši da niko u ansamblu nije očekivao pobedu.


– Od tri koreografije, koje smo predstavili na festivalu, mislim da smo najjači bili u Igrama iz Bujanovca. Makedonci i Bugari su dosta dobri, ipak nismo ispratili celokupnu konkurenciju, što na kraju i nije bitno, jer smo do prvog mesta došli rasterećeno i sa željom da u najboljem svetlu predstavimo svoj ansambl, kraj i državu, kaže Stojić, potvrđujući da uigranost igrača, za koju je najzaslužniji umetnički rukovodilac Prvog ansambla "Šumadije", Bojan Šišović, osvaja ne samo priznanja i pohvale, već i srca publike gde god "Šumadinci" nasupaju.kud sumadija    kud sumadija    kud sumadijaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!