opstina gornji milanovac

28. avgust 2015.
Saopštenje za javnost Predsednika opštine


Povodom niza neistina iznetih u saopštenju direktora Javnog preduzeća za izgradnju Opštine Gornji Milanovac gospodina Božidara Vučetića, kao Predsednik Opštine u cilju upoznavanja građana Opštine Gornji Milanovac sa istinom, izdajem sledeće


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Opštine Gornji Milanovac gospodin Božidar Vučetić u svom saopštenju navodi da Opštinska uprava Opštine Gornji Milanovac obavlja poslove za koje je nenadležna misleći na realizaciju pojedinih investicija kao što su rekonstrukcija objekta Doma kulture u Gornjem Milanovcu, rekonstrukcija spomen-parka "Brdo Mira", a od ponedeljka, 24. avgusta 2015. godine, i završetka radova na rekonstrukciji ulice Vuka Karadžića.


Ovakvom svojom izjavom datom iz neznanja ili zlonamerno, gospodin Vučetić pokušava da dovede u zabludu građane Opštine Gornji Milanovac što potvrđuje činjenica da je Državna revizorska institucija, nakon sprovedene kontrole, sve investicije koje je vodila Opštinska uprava ocenila kao zakonite i uspešno realizovane. Slažem se da je Opštinska uprava dodatno opterećena realizovanjem investicija, ali i da su joj iste na neki način nametnute posebno one koje bi trebalo da budu realizovane od strane Javnog preduzeća za izgradnju. Naime, ovo preduzeće pristupilo je uređenju terena Spomen parka "Brdo Mira" u smislu uklanjanja posušenih stabala i uređenja prostora kako bi se pristupilo projektovanju i rekonstrukciji ovog prostora. Opštinska uprava rešila je imovinsko-pravne odnose, sprovela postupak javne nabavke za izradu projektne dokumentacije, sačinjen je projekat, sproveden postupak javne nabavke za prvu fazu rekonstrukcije i izabran izvođač, a za sve to vreme ovo Javno preduzeće nije do kraja izvršilo svoj posao tako da je i to Opština morala preuzeti na sebe. Koliko bi onda trajala sama rekonstrukcija ovog prostora?


Svi građani Gornjeg Milanovca svedoci su maratonske rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića u dužini od nepunih 500 metara započete još prošle godine, a još uvek nezavršene. Građani Gornjeg Milanovca, sasvim opravdano, nezadovoljni su dinamikom radova u ovoj ulici. U cilju što hitnijeg završetka radova, posao je poveren Opštinskoj upravi. Napominjem da direktor neretko građanima daje obrazloženja da se pojedine ulice ne asfaltiraju kao i da se rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića odužila jer predsednik opštine ne da novac. Ovim putem želim da upoznam građane da su sredstva u celosti obezbeđena za finansiranje onih radova koji su obuhvaćeni planom Javnog preduzeća za izgradnju kao i drugih budžetskih korisnika i da stoga odgovornost za neobuhvatanje pojedinih ulica planom odnosno za loše sačinjene planove snosi isključivo rukovodstvo Javnog preduzeća za izgradnju odnosno drugih budžetskih korisnika. Istina je da su sredstva bila obezbeđena i za završetak radova u ovoj ulici, ali usled toga što nisu blagovremeno utrošena od strane Javnog preduzeća za izgradnju ista su propala i vraćena u republički budžet jer su odobrena namenski od nadležnog ministarstva.


U daljem tekstu saopštenja gospodin Vučetić okrivljuje Opštinsku upravu za to što ovo preduzeće ima velike troškove povodom sudskih postupaka i sudskih penala. Imajući u vidu da ovo preduzeće ima svoje stručne službe nema nikakvog osnova da se krivica za te troškove prenosi na Opštinsku upravu.


O efikasnosti rada Javnog preduzeća za izgradnju nema potrebe da izjavljujem bilo šta, dovoljno je samo nabrojati neke od davno započetih investicija koje još uvek nisu realizovane: izgradnja Despotovačke ulice, rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića, a o efikasnosti će se građani uveriti i na primeru izgradnje Korčaginove ulice čiji su radovi ovih dana obustavljeni.


Govoreći o procentu realizacije investicija Opštinske uprave želim napomenuti da je gospodin Vučetić trebao navesti i procenat realizacije svojih investicija među kojima su i one čiji je procenat realizacije 0% (Despotovačka ulica). Kao direktor preduzeća koje se bavi izgradnjom treba da zna da je građevinska sezona u toku i da se najveći deo investicija može realizovati u drugoj polovini godine i da se novac isplaćuje izvođačima po izvedenim radovima, a ne unapred.


Što se tiče primedbe gospodina Vučetića da radovi na rekonstrukciji Doma kulture i "Brda Mira" ne odmiču planiranim tempom, želim da upoznam javnost da se radovi na "Brdu Mira" u vrednosti od 18 miliona dinara nastavljaju u prvoj polovini septembra, a da su radovi na objektu Doma kulture toku – završena je prva faza, druga je u toku, a za treću je pokrenut postupak javne nabavke i što je najbitnije svi radovi se finansiraju iz sopstvenih sredstava bez zaduživanja Opštine. U svakom slučaju, ni na jednom gradilištu radovi nisu obustavljeni zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, nedostatka sredstava… Radovi na "Brdu Mira" i objektu Doma kulture mogli su biti završeni i pre godinu dana, ali kako je reč o investicijama vrednim po nekoliko desetina i stotina miliona dinara, sredstva za njihovu realizaciju morala bi se obezbediti zaduživanjem Opštine čiji sam apsolutni protivnik. I dalje ćemo raditi onoliko koliko imamo novca, štedeti na svakom polju i tako ostvarivati suficit u budžetu koji se ne vraća u republički budžet kako pojedinci ističu pokušavajući da na taj način obmanjuju javnost, a od koga i finansiramo sve velike investicije.


Na samom kraju, gospodin Vučetić upućuje kritike naredbodavcu za izvršenje budžeta odnosno meni, kako je moguće da ima novca za završetak rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića i da taj isti novac odobravam Opštinskoj upravi, a ne Javnom preduzeću za izgradnju. Moram ovim putem upoznati građane, ali i gospodina Vučetića da je taj novac budžetom već raspoređen Opštinskoj upravi, a da je njegovu namenu na prethodnoj sednici opredelilo Veće. Usmeravanje ovih sredstava Javnom preduzeću za izgradnju iziskivalo bi i proceduru izmene plana rada ovog preduzeća, a to znači i dodatnih bar mesec i više dana do pokretanja javne nabavke za ove radove, što je nedopustivo pre svega zbog građana naše opštine koji žive u toj ulici, ali i svih sugrađana koji istu koriste. Time bismo samo ušli u drugu godinu radova na rekonstrukciji ove ulice što je nedopustivo.


U Gornjem Milanovcu, 28. avgusta 2015. godine
Predsednik opštine
Milisav Mirković


opstina gornji milanovacPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!