opstina gornji milanovac

26. avgust 2015.
Pitanje zaliha deterdženta


Pitanje zaliha deterdženta sa isteklim rokom upotrebe iz stalnih robnih rezervi


gornji milanovac

Povodom teksta pod naslovom "Propalo 47 tona deterdženta u Gornjem Milanovcu" koji je objavljen 25. avgusta tekuće godine, izvor Agencija "Beta", radi potpunog informisanja javnosti dostavljamo dokumentovane podatke u vezi rešavanja pitanja zaliha deterdženata sa isteklim rokom upotrebe iz stalnih robnih rezervi.


Javnosti Gornjeg Milanovca i šire neophodno je predočiti činjenice da je 47 tona deterdženta iz opštinskih robnih rezervi proizvedeno u periodu od 1991-1999. godine a većini rok upotrebe je istekao još 2000. godine kada je u opštini Gornji Milanovac na vlasti bila koalicija okupljena oko Demokratske opozicije Srbije – Dr Vojislav Koštunica.


Po rešenju Dražimira Marušića, tadašnjeg predsednika opštine Gornji Milanovac, 2005. godine preko Crvenog krsta na Kosovu i Metohiji deljeni su paketi humanitarne pomoći, koji su između ostalih sadržali i 356 vrećica deterdženta iz opštinskih robnih rezervi kojima nije istekao rok. Pakete pomoći dobile su porodice naselja Osojane i opštine Goraždevac kao i monahinje i monasi manastra Gorijoč i Sveti Arhangel sa Kosova i Metohije.


Stručno mišljenje Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu je da komponente proizvoda sa isteklim rokom upotrebe iz stalnih robnih rezervi nisu štetne po okolinu, zdravlje ljudi ili komunalne otpadne vode i štetan je i opasan isto koliko i bilo koji drugi koji se danas proizvodi ali nemaju efikasnost.


Problem je nastao još u doba hiperinflacije, a s obzirom da je u pitanju velika količina deterdženta, 9 vrsta deterdženata od 5 različitih proizvođača i da na tržištu te vrste deterdženata više ne postoje, 2013. godine Opštinska uprava pokrenula je na Institutu za opštu i fizičku hemiju u Beogradu analizu deterdženta.


Preporuka Instituta je da se deterdžent preradi ili koristi za ručno pranje rublja, ili pak da se koristi u određenom procentu kao dodatak deterdžentu koji je u roku trajanja.


Iako su deterdženti u praškastom stanju, skladišteni i čuvani u apsolutno uslovnom magacinu, upakovani u 3/1 vrećice koje su po 6 komada u čvrstom zbirnom pakovanju, doradom deterdženta dobili bi industrijski deterdžent koji bi sami prodavali a nakon izvesnog vremena došli bi do sličnih problema. Druga mogućnost rešenja pitanja je uništenje praškastih deterdženata u specijalizovanim firmama u inostranstvu, kako ono u Srbiji nije moguće. Osim dobijanja neophodnih dozvola i troškova transporta u neku drugu zemlju, sam proces uništenja je izuzetno skup.


Uzimajući u obzir obe opcije zaključak Opštinskog veća je da bi najisplativije rešenje bilo prodaja deterdženta. Od jedanaest kontaktiranih proizvođača najpovoljniju ponudu dao je "Hemoprodukt" d.o.o. iz Kruševca, sa cenom od deset dinara po kilogramu za opkup deterdženta.


Na osnovu aktivnosti Opštinske uprave, Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac na sednici održanoj 24. avgusta odlučilo je da se deterdžent proda, a vest koja je do kraja profesionalno i transparentno plasirana u medije, dočekana je kao senzacija i ispolitizovana od strane pojedinaca koji na taj način potpuno neosnovano narušavaju ugled naše javne administracije, čiji je rad više puta proveren i ocenjen kao zakonit i pravilan.
Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!