opstina gornji milanovac

24. avgust 2015.
Održana osamdeseta sednica Opštinskog veća


opstinsko vece

Na samom početku danas održane sednice Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac, većnici su informisani o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola na teritoriji naše opštine za početak školske 2015/16 godine.


Shodno pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada školska 2015/16 godina zvanično će početi u utorak 1. septembra tekuće godine a ukupan broj učenika koji su upisani u osnovne i srednje škole je 4282, od kojih 3083 učenika će pohađati osnovnu, dok 1199 srednju školu.


Prihvaćen je i izveštaj o radu Sportskog saveza opštine Gornji Milanovac i članica Saveza za period 1. januara do 30. juna 2015. godine.


Većnici su usvojili i rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana direktnih budžetskih korisnika - predsednik opštine i Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac za tekuću godinu.


Takođe, usvojena su rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune plana rada i finansijskog plana mesnih zajednica: Leušići, Lozanj, Svračkovci, Brusnica, Varnice, Rudnik, Kamenica, Gornja Vrbava i Gojna Gora za 2015. godinu.


Razmatran je i usvojen izveštaj o pomoći poljoprivrednim gazdinstavima pogođenim elementarnim nepogodama. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u partnerstvu sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i jedinicama lokalne samouprave, sprovodi aktivnosti usmerene na pružanje pomoći oštećenim poljoprivrednim gazdinstvima. Kako bi se program pomoći sproveo na najbolji način a pomoć stigla do najugroženijih gazdinstava koja su pretrpela štetu u poplavama, Opština Gornji Milanovac preuzela je aktivno učešće u realizaciji aktivnosti programa pomoći na terenu.


Dnevni red današnje sednice proširen je dodatnim aktuelnim temama, a posebno završetkom rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića i pitanjem informisanja građana o radu lokalne samouprave.


Predsednik opštine Milisav Mirković rekao je da se izjavama pojedinih direktora javnih preduzeća javnost dovodi u zabludu o pitanjima iz nadležnosti ovih javnih preduzeća, a posebno o rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića.


"Priča se da realizacija odnosno završetak pojedinih investicija isključivo od mene zavisi, da je novčanik u mojim rukama i da se radovi na rekonstrukciji ulice Vuka Karadžića ne završavaju jer ja neću da odobrim sredstva. Svako javno preduzeće pa i Javno preduzeće za izgradnju za svaku godinu predlaže svoj program rada za narednu godinu u okviru raspoloživih sredstava koja su poznata u trenutku izrade programa. Konkretno, rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića bila je obuhvaćena planom i za proteklu i za tekuću godinu i onoliko koliko je procenilo Javno preduzeće da je bilo potrebno sredstava da se investicija završi toliko je i bilo obezbeđeno budžetom. Međutim, očigledno je da je procena Javnog preduzeća bila pogrešna i stoga odgovornost za nezavršetak radova ne treba prebacivati na druge. Ovo nije jedini slučaj da se izbegava odgovornost rukovodstva Javnog preduzeća za izgradnju za svoje propuste u radu. Ali, imajući u vidu značaj ove saobraćajnice i frekvenciju njenog korišćenja, zbog propusta u radu Javnog preduzeća za izgradnju ne treba da ispaštaju građani Opštine Gornji Milanovac te stoga našao sam rešenje za sredsatva u iznosu od pet miliona dinara iz sredstava razvojne zajednice. Predlažem da Opštinsko veće donese odluku i da se posao poveri Opštinskoj upravi koja će sprovesti postupak javne nabavke i tako ulica završi u najkraćem roku", rekao je predsednik Mirković. Rešenje predsednika opštine jednoglasno je prihvaćeno, a u daljem toku sednice on je istakao da se sredstva koja opština izdvaja za informisanje koriste za informisanje javnosti o dešavanjima na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a ne, kako su pojedinci istakli, za njegovo reklamiranje. Kao potvrdu tome, on je istakao da se tim sredstvima plaćaju konkursi, obaveštenja, javni pozivi, ali i gostovanja direktora javnih preduzeća i ustanova, predsednika mesnih zajednica, društvenih organizacija, kulturno-umetničkih društava pa i predstavnika lokalne samouprave, a u šta se svi mogu uveriti prateći programe regionalnih televizija kao i štampanih i elektronskih medija (TV Telemark, Galaksija, Čačanski glas, Takovske novine, Glas zapadne Srbije...).
Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!