opstina gornji milanovac

20. avgust 2015.
Slikoviti muzej stare Srbije


slikoviti muzej

U cilju otvaranja i trajne postavke "Slikoviti muzej stare Srbije", danas je predsednik opštine Milisav Mirković sa svojim saradnicima iz Opštinske uprave, Muzeja rudničko - takovskog kraja i Moderne galerije primio tvorce ove ideje Sigolen Franše D' Epere – Vujić i Milana Vujića.


Porodica Vujić ima nameru, sa ciljem predstavljanja slika našeg naroda i novina koje su, na Zapadu, predstavljale pravi način upoznavanja Srbije još od polovine osamnaestog veka, da "Slikoviti muzej stare Srbije" otvori u zgradi stare škole u Mesnoj zajednici Varnice.


Sigolen Franše D'Epere – Vujić, objasnila je da bi muzej u Varnicama ponudio izvanrednu ličnu kolekciju slika Srbije. Ona je u svojoj privatnoj kolekciji sakupila stotine starih gravura i dokumenata svih vrsta, a sve to sa zajedničkim ciljem da predstavi ili podseti na kulturu i istoriju Srbije, odakle njen suprug, Milan Vujić, vodi poreklo. Radi se o periodu od Prvog srpskog ustanka 1804. Godine do naših dana, a to predstavlja 200 godina istorije Srbije.


Zbirka eksponata porodice Vujić može se meriti sa zbirkom bilo kog muzeja, a neke i nadmašuje po svojoj raznovrsnosti i retkosti: prve poštanske markice, prve ilustrovane razglednice, prve ilustrovane novine, koje će znatno obogatiti saznanja vezana za srpsku istoriju.


Inače, Sigolen Franše D'Epere – Vujić po zanimanju je dizajner vizuelne komunikacije, radila je kao asistent Nacionalnog prirodnjačkog muzeja u Parizu i jedan je od potomaka slavnog maršala i vojvode Franše d'Eperea, oslobodioca Srbije 1918. godine dok je Milan Vujić, rodom iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca, saradnik Nacionalnog prirodnjačkog muzeja u Parizu i vlasnik francusko-srpskog bistroa u Parizu koji promoviše srpsku kulturu i omogućava mladim umetnicima iz Srbije da na zidovima bistroa izlažu svoje radove. To je, svakako, izuzetna prilika da se ljudi iz Srbije predstave u samom centru Pariza, na dva koraka od Muzeja moderne umetnosti "Centar Žorž Pompidu" i od Srpskog kulturnog centra.


Opština Gornji Milanovac i Muzej rudničko-takovskog kraja pružiće svu neophodnu stručnu pomoć kao i podršku porodici Vujić, smatrajući da je njihov projekat izuzetno vredan sa stanovišta muzeološke prakse, afirmisanja nacionalne istorije i unapređenja turističke ponude rudničko-takovskog kraja.


slikoviti muzejPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!