opstina gornji milanovac

07. avgust 2015.
Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo


"Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo"

Duško Radović


opstina gornji milanovac

Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac izvršila je evidenciju lica u stanju socijalne potrebe koja imaju prebivalište na teritoriji naše opštine.


Popisana su lica koja žive na gradskom i seoskom području opštine Gornji Milanovac, različite starosne dobi i različitog socijalnog statusa. Sa izradom evidencije Opštinska uprava krenula je radi obuhvata svih starih i bolesnih, kojima je potrebna ne samo pomoć u hrani i lekovima već i svaka druga pomoć kao što je dolazak gerentodomaćice, pranje veša i slično.


Zajedničkom akcijom Opštinske uprave sa šefovima mesnih kancelarija i predsednicima mesnih zajednica, iz svih sela naše opštine, biće izvršen detaljan popis ove kategorije stanovništva a pružanje finansijske pomoći biće realizovano do krajnjih korisnika.


Inače, zahtev za jednokratnu finansijsku pomoć lice može podneti Komisiji za rešavanje zahteva lica u stanju socijalne potrebe četiri puta u toku godine i to za nabavku lekova, osnovnih životnih namirnica, nabavku ogreva i druge potrebe.


Za ovu vrstu pomoći zahteve su uglavnom podnosila ista lica i to pretežno sa gradskog područja, dok sa seoskog područja na evidenciji lica u stanju socijalne potrebe do sada je evidentirano sto ljudi, od čega se za pomoć obratilo samo njih petnaest.


Iz tog razloga, cilj akcije Opštinske uprave je pružanje finansijske pomoći svima kojima je neophodna uključujući i naše sugrađane sa ruralnog područja.


opstina gornji milanovac

Evidencije lica vršena je u cilju izrade "Socijalne karte u malom" a sve neophodne aktivnosti realizovali su zaposleni Odeljenja za društvene delatnosti i Odeljenja za poslove mesnih zajednica Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac u saradnji sa zaposlenima u Centru za socijalni rad i Crvenim krstom.


Takođe, tokom maja i juna meseca tekuće godine realizovana je akcija raspodele finansijske pomoći licima na seoskom području, koja žive u neadekvatnim uslovima, pod simboličnim nazivom "Korak po korak ka čoveku".


Cilj akcije je poboljšanje uslova života, solidarnost, humanost na delu i pre svega uručivanje jednokratne novčane pomoći u okviru stambenog prostora gde lice živi. Prilikom ovih aktivnosti za 98 lica isplaćeno je 490.000,00 dinara.


Iz budžeta opštine Gornji Milanovac za socijalna davanja, kroz Komisiju za rešavanje zahteva lica u stanju socijalne potrebe, iz godine u godinu izdvajanja su se uvećavala. Iznos za ove namene 2012. godine iznosio je 2.617.947,30 dinara, 2013. godine 3.508.345,39 dinara, 2014. godine 4.369.000,00 dinara dok planiran iznos u 2015. godini je 4.500.000,00 dinara.


U periodu od januara do juna tekuće godine, kroz Komisiju za rešavanje zahteva lica u stanju socijalne potrebe do sada je za 341 lice isplaćeno 2.081.440,00 dinara.
Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!