opstina gornji milanovac

23. jul 2015.
Broj upisanih učenika u I razred srednje škole


Informacija o broju upisanih učenika u prvi razred srednje škole na području opštine Gornji Milanovac, za školsku 2015/16. godinu


Poštujući Kalendar upisa u srednje škole, koji je utvrđen od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, zvanični rezultati rasporeda učenika po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u osnovnim školama 5. jula 2015. godine. Upis učenika u srednje škole-prvi upisni krug, obavljen je 6. i 7. jula tekuće godine.


Objavljivanje konačanog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu, realizovano je se 6. jula, a sam upis učenika u srednje škole organizovan je 9. jula tekuće godine.


Prema Konkursu za upis u srednje škole za školsku 2015/16. godinu, u sve tri milanovačke srednje škole predviđeno je ukupno 348 mesta i to u Gimnaziji "Takovski ustanak" 120 mesta, Ekonomsko-trgovačkoj školi "Knjaz Miloš" 108 mesta i u Tehničkoj školi "Jovan Žujović" 120 mesta. Ukupan broj osmaka koji je izašao na polaganje završnog ispita je 404.


Posle objavljivanja konačnog rasporeda učenika po srednjim školama, upisan je ukupno 321 učenik , dok je ostalo 27 slobodnih mesta.


Gimnazija "Takovski ustanak"
Gornji Milanovac, opšti tip:-kvota 60-upisano 60 učenika; društveno jezički smer:kvota 30- upisano 30 učenika i opšti tip-engleski jezik:kvota-30-upisano 21 učenik-slobodno 9 mesta.


Nakon drugog upisnog kruga, u Gimnaziji "Takovski ustanak" Gornji Milanovac, ostalo je ukupno 9 slobodnih mesta.


Ekonomsko-trgovačka škola "Knjaz Miloš" Gornji Milanovac
Područje rada-Ekonomija, pravo i administacija-obrazovni profili: ekonomski tehničar: kvota 30, upisano 30 učenika; finansijski adminstrator:kvota 30, upisano 30 učenika ;službenik osiguranja-ogled -kvota 24, upisano 24 učenika i komercijalista-ogled-kvota 24, upisano 24 učenika.Specifičnost za ogledna odeljenja jeste u tome što je predviđeno da ista broje 24 učenika.


U Ekonomsko-trgovačkoj školi "Knjaz Miloš" sva slobodna mesta su popunjena u prvom upisnom krugu.


Tehnička škola "Jovan Žujović" Gornji Milanovac
Područje rada: Elektrotehnika-obrazovni profili: elektrotehničar računara-kvota 30 učenika tehničar mehatronike:kvota 30, upisano 30 učenika;tehničar mehatronike: kvota 30-upisano 23 učenika- slobodno 7 mesta.


Područje rada: Hemija, nemetali i grafičarstvo-obrazovni profil: tehničar za industrijsku i farmaceutsku tehnologiju: kvota 30, upisano 30 učenika.


Područje rada-Mašinstvo i obrada metala-obrazovni profili: automehaničar (3 god)- kvota 10, upisano 10 učenika; bravar (3 god.)-kvota 10, upisano 5 učenika , slobodno 5 mesta i mehaničar grejne i rashladne tehnike (3 god.)-kvota 10, upisano 4 učenika, slobodno 6 mesta.


Nakon drugog upisnog kruga, u Tehničkoj školi "Jovan Žujović", Gornji Milanovac, ostalo je ukupno 18 slobodnih mesta.


Činjenicu koju treba istaći jeste da je Konkursom za upis učenika za predstojeću školsku godinu, u odnosu na opštinski Predlog plana upisa u srednje škole, umesto predloženih 14, predviđeno 12 odeljenja, jedno manje u Ekonomsko-trgovačkoj školi "Knjaz Miloš" Gornji Milanovac i jedno odeljenje manje u Tehničkoj školi "Jovan Žujović" , Gornji Milanovac.


Sagledavajući izneto stanje, izvodi se zaključak sa jedne strane da je za školsku 2015/16. godinu predviđen manji broj slobodnih mesta za upis u srednju školu zbog smanjenja broja odeljenja od strane resornog Ministarstva u odnosu na broj učenika osmog razreda koji je izašao na završni ispit, a sa druge strane, da se svake godine izvestan broj učenika upiše u srednju školu van područja naše opštine. U narednom periodu neophodno je da se uz podršku lokalne samouprave i privrede, iznađu nova zanimanja, kako bi se zadržao odliv učenika u druge sredine.


Preuzmite tabelu sa podacima o broju upisanih učenika u prvi razred srednje školekabinet za geografiju
Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!