opstina gornji milanovac

11. jul 2015.
Vreme Obrenovića i njihovo pravo


obrenovici

Muzej rudničko-takovskog kraja dostojno je obeležio jubilej dvesta godina od podizanja Drugog srpskog ustanka.


U nizu programa izdvojila se izložba "Vreme Obrenovića i njihovo pravo", koju je videlo preko 3500 ljudi. Time se odgovornost prema ovom važnom jubileju ne završava.


Reč o ustanku, dinastiji Obrenović i njihovom značaju na stvaranje novovekovne srpske države, nastavljamo da širimo u Starom Selu kod Velike Plane, u utorak 14. jula 2015. godine, gde će naš muzej svojom postavkom imati čast da otvori manifestaciju MAEKS 2015: šesnaesti festival Male eksperimentalne scene.


Postavku čiji su autori naši kustosi Ana Bolović i Aleksandar Marušić, čine originalna dela, kopije dokumenata i eksponati iz zbirki Muzeja rudničko-takovskog kraja, koji svedoče o samom događaju podizanja Takovskog ustanka, diplomatskoj borbi u sticanju državne nezavisnosti, kao i formiranju najznačajnijih institucija novovekovne Srbije. Kratak istorijski osvrt na otvaranju izložbe, održaće kustos istoričar Aleksandar Marušić.


Ovo je već treće gostovanje našeg muzeja u Domu kulture "Vlada Marjanović" u Starom Selu, izložbom Miloš Obrenović i moderna Srbija, a već smo se predstavili izložbom Đeneral Božidar Terzić, 25. jula 2014. godine i predavanjem Obrenovići i stvaranje moderne srpske države, 13. maja 2015. godine.
Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!