opstina gornji milanovac

08. jun 2015.
Održan tradicionalni Marš prijateljstva


mars prijateljstva

Prema tradiciji dugoj nekoliko decenija, u Gornjem Milanovcu održan je juče Marš prijateljstva u znak sećanja na četiri hiljade jugoslovenskih interniraca koji su bili zatočeni u nacističkim logorima u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.


"Norveška i Srbija imaju veoma dobru saradnju, ali privatna prijateljstva nastala na ovaj način su veoma važna jer vremenom napreduju i proširuju se u druge vidove saradnje. Ljudi koji su preživeli nacističke logore u Norveškoj zahvalnost duguju prevashodno narodu Norveške, koji je i pored ogromne opasnosti pomagao internircima u svakoj prilici" rekao je predsednik opštine Milisav Mirković koji je prisustvovao svečanom skupu ispred Kuće srpsko - norveškog prijateljstva.


mars prijateljstva    mars prijateljstva

Ovom prilikom, predsednik opštine zahvalio se ambasadoru Kraljevine Norveške, koji je prisustvovao tradicionalnom Maršu prijateljstva, na saradnji i doprinosu u jačanju veza ova dva naroda, jer kako ambasadoru uskoro ističe mandat u Srbiji ovo je bila poslednja zvanična poseta Gornjem Milanovcu.


"Nadam se da je najteže vreme prošlo jer Srbija se kreće u dobrom pravcu. Između ova dva prijateljska naroda razvijeno je iskreno prijateljstvo kao i diplomatska i privredna saradnja" rekao je ambasador Nils Ragnar Kamsvag.


Program Marša prijateljstva počeo je u prepodnevnim časovima okupljanjem učesnika u Norveškoj kući, a nakon toga nastavljen je polaganjem cveća na spomenik izginulim internircima na Brdu mira i šetnjom predviđenom stazom Marša iz Takova do Norveške kuće, gde je nastavljen program domaćina.


Među malobrojnim preživelim internircima, članovima njihovih porodica iz nekoliko gradova Srbije i gosti iz Norveške su marširali u znak sećanja na one koji su zauvek ostali na Norveškoj zemlji ali i na dane kada je učvršćeno prijateljstvo naroda Srbije i Norveške.


mars prijateljstva    mars prijateljstvaPovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!