opstina gornji milanovac

03. jun 2015.
Službena poseta opštini Starše u Sloveniji


Proslava Dana opštine u prijateljskoj županiji-Starše, Slovenija


starse

Proteklog vikenda delegacija opštine Gornji Milanovac bila je u službenoj poseti opštini Starše u Sloveniji. Članovi delegacije naše opštine bili su predsednik opštine Milisav Mirković i Živko Perišić koji je zadužen za saradnju sa prijateljskom županijom Starše kod Maribora.


Svrha posete ovoj bratskoj opštini bila je prisustvo proslavi Dana opštine Starše. Od 2010. godine, od kada je saradnja obnovljena delegacija Starše na čelu sa županom Bojanom Kirbišem prisustvuju svake godine obeležavanju Dana opštine Gornji Milanovac.


Ovom prilikom, predsedniku opštine Gornji Milanovac Milisavu Mirkoviću župan Bojan Kirbiš uručio je grb opštine Starše za doprinos u jačanju prijateljstva naroda Slovenije i Srbije i čuvanju istorijskih tradicija.


"Saradnja između Gornjeg Milanovca i opštine Starše svake godine se sve više nadograđuje na obostrano zadovoljstvo. Naše prijateljstvo se sve više učvršćuje, ali i proširuje stvaranjem novih poznanstava, višestruko korisnih bratskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, što se prenosi na mlade. Ovo visoko priznanje mi jako puno znači i zahvaljujem se na njemu još jednom" rekao je predsednik Mirković.


Naša delegacija posetila je bivše izgnanike i njihove potomke u okolini Maribora a predsednik opštine Gornji Milanovac i župan opštine Starše pokrenuli su i inicijativu za organizovanje voza "Prijateljstva" koji bi svake druge godine išao iz Slovenije u Srbiju i obrnuto sa poslednjim stanicama Maribor i Kraljevo. Takođe, upućen je poziv svim opštinama u Sloveniji iz kojih su izgnani Slovenci u Srbiju tokom Drugog svetskog rata kao i srpskim opštinama koje su im pružile utočišta da učestvuju u organizaciji manifestacije.


Svečanostima organizovanim povodom centralne manifestacije, pored delegata naše opštine prisustvovali su predstavnici iz republika bivše Savezne Republike Jugoslavije i delegacije iz država Evropske unije.


starse    starsePovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!