opstina gornji milanovac

07. oktobar 2014.
Programsko budžetiranje po programu Evropske unije

U Gornjem Milanovcu održana prva radionica Programskog budžetiranja po programu Evropske unije u realizaciji finansijskih eksperata ispred SKGO.


rekonstrukcija doma kulture

Gornjomilanovačka opština je ušla u grupu od deset opština koje će prve u Srbiji imati u punoj meri podršku za pripremu budžeta na programskoj osnovi. Radionice po ovom projektu, odnosno pripreme za programsko budžetiranje za 2015.godinu, danas su u velikoj sali realizovali finansijski eksperti ispred Stalne konferencije gradova i opština Marko Ćulić i Ivan Đorđević. U radionici su učestvovali zaposleni u finansijama u Opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama i drugi indirektni budžetski korisnici.


U cilju što jednostavnijeg prelaska sa postojećeg linijskog na programski budžet, bilo bi dobro da lokalne samouprave imaju jedinstven pristup u izradi odluke o budžetu kako bi lakše mogle da pomire zahteve sistema jedinstvene budžetske klasifikacije, preporuka je finansijskog eksperta Marka Ćulića. Prema njegovim upustvima, najednostavniji način prelaska sa linijskog na programski budžet, bar u prvim godinama implementacije programskog budžeta, moguće je uraditi zadržavanjem postojeće organizacione strukture koja će biti dopunjena programima i programskim aktivnostima. Dakle, organizaciona klasifikacija bi imala dominantnu ulogu prilikom izrade odluke o budžetu. Ovakav princip predstavlja najjednostavnije rešenje kako bi pomirili postojeći način rada sa zakonskom obavezom. To možda nije najbolje rešenje i ono će se vremenom svakako menjati i unapređivati. Jednostavno rečeno, lokalne samouprave će zadržati odluke kakve su imale ali će morati da u okviru postojeće strukture ubacuju programe i programske aktivnosti.


Opširnije u prilogu sa fotografijama.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!