opstina gornji milanovac

01. jun 2015.
Ministar Velimir Ilić posetio opštinu Gornji Milanovac


kliziste

Opštinu Gornji Milanovac u petak 29. maja posetio je ministar bez portfelja zadužen za vanredne sitacije u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić, radi planiranja i preduzimanja daljih koraka za nastavak sanacije klizišta u našoj opštini.


Nakon obilaska lokacija zahvaćenih klizištima u naseljenom mestu Rudnik, održan je sastanak ministra sa opštinskim predstavnicima povodom problema izazvanih obilnim kišnim padavinama tokom 2014. godine ali i problemima koje izazivaju ovogodišnje padavine.


"Mora se izvršiti ispitivanje klizišta jer gde god su rađene sanacije bez detaljnih ispitivanja ona su ponovo počela da rade. Na Rudniku smo obišli dve lokacije, na prvoj je ugroženo pet domaćinstava a na drugoj jedno. Stručnjaci moraju da snime stanje, da procenimo koliko to košta i da počnemo da radimo. Već u ponedeljak poslaćemo geologe u Gornji Milanovac" rekao je ministar Ilić.


kliziste

Radi donošenja pravilnih i pravovremenih odluka u cilju sprečavanja daljeg dejstva klizišta, neophodno je obezbediti učešće stručnih lica geoloških struka, s obzirom da na teritoriji naše opštine nemamo stručnjaka takvih profila.


Takođe, na sastanku ministar Ilić je istakao da je teritorija opštine Gornji Milanovac velika i da su potrebna ogromna sredstva za saniranje svih problema. Naročito, veliki problem su mostovi, most u Brđanima, Jablanici. Neophodno je ljudima pomoći i obezbediti im da ostanu da žive na ovim područjima, dodao je ministar Ilić.


kliziste

Na teritoriji milanovačke opštine evidentirano je oko 310 klizišta koja su nastala u vreme vanredne situacije 2014. godine i oko 40 klizišta nastalih ove godine. Trenutno najugroženije je naselje "Kolonija" na Rudniku, kao i Varnice, Trudelj, Dragolj, Reljinci, Ugrinovci i Boljkovci.


Protekle godine, pored pomoći koju je Republika Srbija opredelila kroz program pomoći za oštećene i porušene stambene objekte, opština Gornji Milanovac je samostalno donela i Programe pomoći poljoprivrednim proizvođačima za oštećene obradive površine i pomoćne objekte.


"Namera naše lokalne samouprave bila je da sredstva rasporedimo ali ne u vidu nadoknade već u vidu pomoći oštećenima, da se šteta koliko je to moguće ublaži. Prisustvo stručnih lica i potreba za državnom pomoći u sanaciji problema klizišta, danas je postala neophodnost", rekao je zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović.


Ministar bez portfelja zadužen za vanredne sitacije Velimir Ilić najavio je u bliskoj budućnosti i dva nova projekta odnosno dva sistema. U pitanju je novi sistem protivgradne zaštite i sistem zaštite voćnjaka. Prema rečima ministra kod novog sistema protivgradne zaštite radi se o automatskom navođenju raketa, koji je jako precizan i siguran.


klizistePovratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!