opstina gornji milanovac

03. oktobar 2014.
Od decembra ocenjivanje zaposlenih u lokalnim samoupravama


rekonstrukcija doma kulture


Načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović je u toku jučerašnjeg dana održala sastanke sa svim zaposlenima u Opštinskoj upravi, parcijalno po odeljenskim jedinicama, uputivši svoje saradnike i referente o odrednica novog Zakona o zaposlenima u lokalnim samoupravama koji će stupiti na snagu u decembru mesecu, kao i o smernicama ministarke Kori Udovičke na nedavno održanom okruglom stolu, a vezano za donošenje ovog Zakona.


Načelnica Uprave je jasno naznačila zaposlenima da je u pitanju reformski zakon sa planom da se za naredne tri godine postepeno smanjuje broj zaposlenih u javnom sektoru za pet posto, a od decembra će se primenjivati i ocenjivanje zaposlenih koje će uticati na sistem napredovanja ili suprotno kažnjavanja.


Ona je ovom prilikom rekla da je gornjomilanovačka opština po broju zaposlenih, 128 radnika, u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i taj broj od 2009. godine nije rastao, već se smanjio za 25 lica, a o novim zaposlenjima nema govora. Međutim, novim Zakonom primenjivaće se dodatne mere kako bi se broj zaposlenih u državnoj upravi smanjio, što nas obavezuje da se sa postojećim kapacitetima i dodatnim svakodnevnim unapređenjem nivoa usluga izborimo da ne bude drastičnih promena u našoj Upravi. Zapravo sve je na vama - zaposlenima koji će ubuduće morati još više da se trude u izvršavanju svojih obaveza, a za to imate obezbeđene uslove, uređenu normativu, tehničku opremljenost tako da nema opravdanja da Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac ne bude profesionala i neusklađena sa namerama ovog Zakona, izričita je bila načelnica Uprave u razgovoru sa zaposlenima.


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je na okruglom stolu u Beogradu, o zakonu, istakla da je to prvi u nizu reformskih zakona za lokalnu samoupravu. "Vlada je spremna da uradi sve što je u njenoj moći da dovede u red ceo javno službenički sistem, odnosno javnu upravu", istakla je Kori Udovički, precizirajući da se budući predlog zakona odnosi samo na javnu upravu, a ne i na javni sektor, odnosno javna preduzeća, jer su ona deo privrede.


Kako je rečeno na skupu, razlozi za donošenje tog zakona su neadekvatan postupak zasnivanja radnog odnosa, nepostojanje procedure za selekciju koja bi omogućila izbor najboljih kandidata, potreba za uvođenjem ocenjivanja rada službenika i sistema napredovanja, potreba za sistemskim uređenjem profesionalnog razvoja karijere putem stručnog usavršavanja. Okrugli sto organizovali su Ministarstvo državne uprave i lokalne saomouprave i SKGO.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!