opstina gornji milanovac

11. maj 2015.
Obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom


dan pobede gm

U Gornjem Milanovcu dostojanstveno je obeležena sedamdeseta godina slobode i Dan pobede nad fašizmom.


dan pobede gm

U subotu, u Spomen parku "Brdo mira", nastradalim borcima sunarodnicima, crvenoarmejcima i mnogim stradalnicima u nemačkim logorima vence su položili predstavnici Ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, Opštine Gornji Milanovac, Saveza boraca NOR-a, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine i Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Takovo" iz Gornjeg Milanovca.


U čast ovog velikog praznika prisutnima su se obratili drugi sekretar Ruske Ambasade u Republici Srbiji gospođa Elena Gorškova i Predsednik Opštine Milisav Mirković, podsetivši prisutne o značaju današnjeg praznika kada je 9. maja 1945. godine nacistička Nemačka potpisla kapitualiciju i time okončala fašističku okupaciju u kojoj je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi.


Čestitajući praznik prisutnima, drugi sekretar Ruske Ambasade u Republici Srbiji gospođa Elena Gorškova poručila je da ova manifestacija čuva uspomenu na sve naše heroje koji su se borili protiv fašizma, da istoriju ne smemo zaboraviti i da je zajedničkim aktivnostima moramo i dalje čuvati od zaborava. Ona je podsetila i da je Predsednik Rusije Vladimir Putin ratifikovao sporazum Rusije i Srbije o održavanju ruskih grobnica, vojnih spomenika i memorijalnih objekata na teritoriji Srbije, kao i srpskih na teritoriji Rusije.


dan pobede gm

Predsednik Mirković rekao je prisutnima da danas odajemo počast i veliku zahvalnost našim poginulim borcima, žrtvama fašističkog terora i crvenoarmejcima koji su učestvovali u oslobođenju rudničko-takovskog kraja kao i čitave Srbije i sveta, uz poruku da se fašizam više nikada i nigde ne ponovi. On je istakao i da je Opština Gornji Milanovac dala ogromne žrtve i doprinos konačnoj pobedi nad fašizmom.


Nakon obraćanja, polaganja venaca na spomenike poginulim crvenoarmejcima i spomenik poginulim partizanima, predstavnici opštine, Saveza boraca NOR-a i drugih udruženja položili su cveće i na ostale spomenike u spomen parku "Brdo mira".


Takođe, prisutni su odali poštu minutom ćutanja i intonirana je himna Rusije i Srbije, dok kraći prigodan program za sve prisutne izveli su učenici OŠ "Momčilo Nastasijević".


Organizatori svečanosti bili su opština Gornji Milanovac i opštinska organizacija Saveza boraca NOR-a.dan pobede gm    dan pobede gm    dan pobede gm

dan pobede gm    dan pobede gm    dan pobede gm
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!