opstina gornji milanovac

26. april 2015.
U Takovu kucalo srce cele Srbije


takovo

U četvrtak 23. aprila je, u našem i Miloševom Takovu, kako kažu stihovi Milovana Vitezovića "Gde je moderna Srbija stvorena, u narodu hrastovih korena" svečano obeleženo Dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka, Dan Vojske Srbije i Dan opštine Gornji Milanovac.


Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, starešine i rukovodioci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojno-diplomatski kor, načelnici okruga, predstavnici lokalnih samouprava i verskih zajednica, kao i mnogobrojni građani.


takovo

Ceremonija je započeta polaganjem lovorovih venaca na spomenik Drugom srpskom ustanku, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima. Potom je usledio svečani govor predsednika Srbije koji se osvrnuo na istorijsku poziciju naše zemlje između svetskih sila, večito u borbi za slobodu i očuvanje sopstvenog identiteta i univerzalnih vrednosti. Istovremeno u 13.17 sati, u Takovu i sa Savske terase na Kalemegdanu, izvršena je počasna paljba jedinica Vojske Srbije sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.


Preko pet hiljada okupljenih građana u Takovu netremice je pratilo spektakularnu vežbu Vojske, sa ceremonijalnom predajom 24 osvećene vojne zastava jedinicama ranga brigada i egzercirom Garde, uz nalet dva aviona - Mig 21 koji su prisutne ostavili bez daha.


Vremenske prilike su doprinele da celokupna svečanost zablista u punom sjaju, u ambijentu Znamenitog mesta Takovski grm, koje je opština Gornji Milanovac mesecima unazad doterivala za ovaj značajni jubulej. Po završetku zvaničnog programa, pripadnici Vojske su sa građanima podelili svoj tradicionalni ručak - vojnički pasulj, a posetioci su mogli i da razgledaju reprezentativnu izložbu kopnenog oružja na otvorenom.


Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković zahvaljuje se svim građanima koji su svojim prisustvom doprineli da ovaj jubilej bude obeležen na najlepši mogući način, a da iz Takova u svet ode slika dostojna dvovekovnog Miloševog zaveštanja.


takovo
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!