opstina gornji milanovac

21. april 2015.
Ansambl Stanislav Binički večeras u Gornjem Milanovcu


binicki

SVEČANI KONCERT UMETNIČKOG ANSAMBLA MINISTARSTVA ODBRANE RS "STANISLAV BINIČKI"
U čast dva veka Takovskog ustanka, Dana Vojske Srbije i Dana opštine Gornji Milanovac
Dirigent: Pavle Medaković

Gornji Milanovac | Utorak, 21. april 2015.
Trg kneza Mihaila | 19:00

Organizatori:
Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Centar za obuku veze i informatike Gornji Milanovac
Kulturni centar Gornji Milanovac
Opština Gornji Milanovac


binicki    binicki

Istorijat orkestra


Davne 1899. godine 26. septembra formiran je, naredbom Kralja Aleksandra I Obrenovića, prvi simfonijski "Beogradski vojni orkestar" koji će delovati neposredno pod ministrom vojnim.


Jedan od utemeljivača ovog Orkestra bio je i Stanislav Binički, kompozitor, vojni kapelnik, organizator muzičkog života u Srbiji, autor prve srpske opere "Na uranku" i patriotski nadahnutog "Marša na Drinu" i koji je 1899. godine kao dirigent stao na čelo "Beogradskog vojnog orkestra", preteče današnjeg Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.


Ansambl "Binički" dostojno nosi njegovo ime i decenijama nastavlja plemenitu misiju, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine.. To je svakako prvi organizovani oblik muzičkog stvaralaštva u Srbiji iz kojeg su, nekoliko decenija kasnije, nastali i drugi orkestri, Orkestar beogradske opere (1920), Orkestar beogradske filharmonije (1923) i Radio orkestar (1927). Pored marševa i formi vezanih za Vojsku, vojne muzike izvele su prvi put kod nas operu, operetu, simfonije, oratorijume.


Muzika koju izvodi Ansambl snimljena je na preko 300 gramofonskih ploča, kaseta i CD-a. Na tim snimcima nalazi se više od 2.000 raznovrsnih kompozicija, koje predstavljaju svojevrsnu muzičku antologiju.


Umetnički ansambl MO "Stanislav Binički", koji danas čine simfonijski orkestar i estradni orkestar, učestvovao je na mnogobrojnim muzičko-scenskim svečanostima i festivalima kao što su: BEMUS, BELEF, Mokranjčevi dani, Dubrovačke letnje igre, Niške horske svečanosti, Ohridsko leto, Mermer i zvuci, Splitski festival, Slobodište u Kruševcu, Veliki školski čas u Kragujevcu...


Ostvarujući bogatu saradnju sa institucijama iz inostranstva Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je imao čak 80 koncerata.


Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5.000.000 posetilaca, i prenosio slavu muzičkog blaga širom naše zemlje i većine evropskih zemalja.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!