opstina gornji milanovac

08. april 2015.
Održana Skupština opštine Gornji Milanovac


beba

Svoje opredeljenje da ulaže u budućnost, Opština Gornji Milanovac je potvrdila i na danas održanoj 25. sednici lokalnog parlamenta na kojoj je usvojena odluka prema kojoj će opštinski budžet snositi troškove trećeg pokušaja parova iz Gornjeg Milanovaca da se kroz program vantelesne oplodnje ostvare kao roditelji. Ova odluka rukovođena je statistikom prema kojoj je upravo treći pokušaj začeća kroz vantelesnu oplodnju obično i uspešan, ali su do sada parovi obično odustajali od njega zbog nedostatka materijalnih sredstava. Prema rečima načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Ljiljane Tešić ovom odlukom se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za treći pokušaj vantelesne oplodnje.


Prethodno, odbornici su odobrili izmene i dopune Odluke o budžetu opštine kojima su bilansirana neophodna finansijska sredstva za ovaj program podrške rađanju, a pored toga bilansirana sredstva su opredeljena i za isplatu plata takozvanim neugovorenim lekarima, kao i za troškove oko pripreme proslave jubileja Dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka i Dana opštine. Povod za usvajanje prvog rebalansa budžeta u ovoj godini je povećana naplata naknade za gradsko građevinsko zemljište, pri čemu se opštinska kasa uvaćala za 13 miliona dinara.


Na samom početku skupštinskog zasedanja javio se odbornik Dejan Kovačević i izjavio da su odbornici koji su formirali poseban klub "SNS - Tomislav Nikolić" odlukom Izvršnog odbora stranke isključeni iz partije. Inače, odbornici SNS su se na početku mandata podelili u dva kluba i u lokalnom parlamentu bili su jedni drugima opozicija, a iz stranke su isključeni Risto Bojović, Dušan Vujošević, Dragoljub Nešković i Zorica Antonić. "Oni su isključeni i nemaju pravo da odbornički klub zovu po SNS, a da li će vratiti mandate je njihova stvar, kao i da li će se žaliti na odluku o isključenju", rekao je danas Kovačević. Šef odborničke grupe "SNS - Tomislav Nikolić" Dušan Vujošević odmah je odgovorio da su zadovoljni odlukom Izvršnog odbora SNS i da se neće žaliti, jer za ugledne i školovane ljude odavno nema mesta u SNS Gornjeg Milanovca.


Reagujući na vidne probleme koji su na teritoriji naše opštine nastali zbog nezapamćenih kiša koje su dovele do stvaranja klizišta i spiranjem zemljišta inicirale nastanak erozionih područja, Skupština opštine je donela Odluku o proglašenju erozionih područja na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Ova odluka predviđa mehanizme i akcije koje se kontinuirano moraju sprovoditi u područjima koja su za to određena.


Pored ovoga Skupština je dala prethodne saglasnosti na pravilnike o radu JP za izgradnju, JP za puteve i JP "Sportsko - rekreativni centar" Gornji Milanovac a usvojeni su i izveštaji o poslovanju za 2014. godinu JKP "Gornji Milanovac", JP za izgradnju opštine, Doma zdravlja, Apoteke, Sportskog saveza opštine i Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.


Dosta polemike bilo je oko poslovanja Doma zdravlja i načinu rešavanja finansijskih i kadrovskih problema, koji nasleđeno datiraju duži niz godina u ovoj javnoj ustanovi, a o kojima su naizmenično govorili odbornik Dejan Kovačević, predsednik opštine Milisav Mirković i direktori Doma zdravlja DragicaTopalović i Opšte bolnice Miro Lazarević.


Odbornici su odobrili i izmene i dopune ovogodišnjeg Programa poslovanja i finansijskog plana Javnog preduzeća za izgradnju i doneli Program uređivanja građevinskog zemljišta za 2015. godinu, Godišnji program rada Opštinskog štaba za vanredne situacije, kao i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Gornji Milanovac.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!