opstina gornji milanovac

06. april 2015.
Predavanje u Muzeju rudničko-takovskog kraja


Takovski ustanak i dinastija Obrenović
1815-1903


aleksandar marusic


Povodom obeležavanja jubileja, dvestogodišnjice podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu, kustos istoričar Aleksandar Marušić, održao je karjem nedelje predavanje Takovski ustanak i dinastija Obrenović 1815-1903, o podizanju Drugog srpskog ustanka u Takovu, stvaranju dinastije Obrenović i njihovoj dinastičkoj i ktitorskoj vezi sa rudničko-takovskim krajem.


Muzej rudničko-takovskog kraja svoje programe obeležavanja dvestogodišnjice Drugog srpskog ustanka započeo je predstavljanjem oba toma publikacije Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, a nastaviće ih nizom programa, predavanjima, objavljivanjem knjiga, organizovanjem naučnog skupa i izložbom o vremenu ustanka i periodu vladavine dinastije Obrenović.


Kustos Aleksandar Marušić, bazirao se u svom predavanju na malo poznate istorijske činjenice o samom podizanju ustanka i periodu koji je tome prethodio, tj. pripremama koje su do bune dovele, dotakavši čitav period vladavine dinastije Obrenović, njihove korene koji su nesumnjivo vezani za prostore rudničko-takovskog kraja, o njihovoj vezanosti za manastir Vraćevšnicu i uopšte za značaj njihovog zadužbinarskog rada.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!