opstina gornji milanovac

06. april 2015.
I budžet ljulja kolevku


Opština Gornji Milanovac prednjači po izdvajanjima za novorođenčad. Za podsticanje nataliteta godišnje se izdvoji 19 miliona i već ima rezultata.


gorica petrovic


Među lokalnim samoupravama u Srbiji, milanovačka spada u red onih koje za socijalna davanja iz svoje kase izdvajaju - najviše!


Od ukupnog godišnjeg budžeta koji je iznosio milijardu i 300 miliona dinara, lane je za te potrebe potrošen 81, a ove je planiran čak 91 milion. Među budžetskim prioritetima, što takođe nije tako često, nalazi se stimulisanje povećanja nataliteta - novčanim darovima "pod kolevku" svakoj novorođenoj bebi.


- Odlukom o finansijskoj podršci roditeljima za novorođenu decu, od septembra 2012, isplaćuje se po 60.000 dinara za svaku bebu, bez obzira na to koje je po redu u porodici. Podsećam, do tada je važila novčana pomoć od 10.000 samo za prvorođeno dete. Prošle godine je, tako, ukupno isplaćeno 19,6 miliona, a za ovu je, od 19 predviđenih miliona, već potrošeno 4,7. Nadamo se da će ta budžetska stavka biti realizovana do poslednjeg dinara, pa i premašena - objašnjava Gorica Petrović, načelnica Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu.


U sveopštoj skupoći, novčana pomoć iz opštinske kase za nove bebe dragocena je za kućne budžete bračnih parova koji planiraju potomke. Možda je baš zato u rudničko-takovskom kraju - koji, nažalost, prednjači i po beloj kugi - broj novorođenčadi povećan!


- Kako god bilo, tokom 2013, u milanovačkom porodilištu rođeno ih je 305, a lane 343, odnosno 12 odsto više naših malih sugrađana. Srećom, veći natalitet u odnosu na raniji period beleži se i u prvom kvartalu ove godine - dodaje Petrovićeva, podsećajući na to da su i godišnja izdvajanja za druge humanitarne potrebe prilično velika.


Centru za socijalni rad u ovoj godini odobreno je 11, a Crvenom krstu - nadležnom i za Narodnu kuhinju - pet miliona dinara. Za prevoz učenika o opštinskom trošku ove godine biće izdvojena 33 miliona dinara - deset više nego lane.


Inače, opštinski budžet je tokom minula tri meseca zabeležio vanredni, neplanirani prihod od 13 miliona dinara - usled revnosnije naplate (više)godišnjih dugova na ime naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.


STIPENDIJE


Opština Gornji Milanovac u Srbiji je jedinstvena i po tome što stipendira redovne studente iz svog atara, one sa najvišim prosekom ocena, kao i najtalentovanije srednjoškolce koji su postigli zapažene uspehe na međuškolskim, okružnim i republičkim takmičenjima, jednako i u znanju, u sportu. Godišnje se za njih se izdvaja 8,3 miliona dinara.


Tekst: Milorad Bošnjak
Večernje novosti

Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!