opstina gornji milanovac

26. septembar 2014.
Održano Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac


rekonstrukcija doma kulture


Pred većnicima opštine Gornji Milanovac našao se danas nacrt novog, trećeg po redu, rebalansa budžeta ove opštine, kojim je predviđeno uvećanje za 35 miliona dinara. Uvećanje je planirano najpre od sredstava poreza na imovinu, kao i od drugih poreza i tekućih namenskih republičkih transfera i slično. Time su rebalansiranim sredstvima Opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama omogućena dodatna sredstva za vršenje planiranih aktivnosti. Predsednik opštine Milisav Mirković je ponovo apelovao na sve budžetske korisnike da se budžetska sredstva troše zakonski, racionalano i štedljivo i u sladu sa planovima, skrenuvši im pažnju da su budžetska sredstva sredstva svih građana koja prolaze kroz javna preduzeća, ustanove i mesne zajednice, tako da nema niko pravo da istupa lično u novca poreskih obveznike. Prema današnjoj najavi predsednika opštine nacrt budžeta za 2015. godinu biće predstavljen Opštinskom veću do 15 oktobra, a po usvajanju nacrta budžeta, u decembru će biti stavljeni na usvajanje finansijski i planovi rada javnih preduzeća i ustanova, kako bi svi spremno započeli novu budžetsku godinu.


Većnici su danas usvojili predlog izmene odluke o finansijskoj podršci za novorođenu decu na gornjomilanovačkoj teritoriji kojom se podstiče rađanje. Naime, izmenom ove odluke potrebno je obezbediti veća sredstva u budžetu za narednu godinu za isplatu navedenih prava po ovoj odluci, a izmena je u delu gde stoji da majka ostvaruje pravo pod uslovom da ima prebivalište na gornjomilanovačkoj teritoriji na dan rođenja deteta umesto, kako je bilo do sada, najmanje godinu dana pre rođenja. Nakon izveštaja po drugom konkursu o postupku raspodele bespovratnih podsticajnih sredstava poljoprivrednicima po tri osnova - obezbeđivanja nove mehanizacije, sistema za navodnjavanje i kupovinu rasada, danas je najavljeno da će ubrzo biti otvoren i treći konkurs za raspodelu ovih preostalih namenskih sredstava.


Prema rečima direktora gornjomilanovačkog Komunalnog preduzeća Rajka Neškovića obezbeđeno je 200 tona mazuta za narednu grejnu sezonu, kao i da je u toku i rekonstrukcija kotlova, tako da će i ova grejna sezona biti spremna za grejanje stambenih zgrada na daljinskom sistemu grejanja. Većnici su danas podržali da ovom preduzeću bude opština garanat za zaduženje kod poslovnih banaka u iznosu od 25 miliona dinara, a sve u cilju obezbeđenja uslova i unapređenju rada grejnog sistema.


Većnici su imali priliku danas da čuju detaljan izveštaj o izvršenim radovima u proteklih mesec dana na rekonstrukciji Doma kulture od koordinatora na ovim poslovima arhitekte Predraga Dabića. Predsednik Mirković je rekao da koordinatori inače dostavljaju sedmične izveštaje investitoru - opštini i da očekujemo da i pored nekih administrativnih problema u početku, loših vremenskih uslova i pratećih građevinskih problema ipak objekat rekonstruišemo u roku. Kako je rekao, izvođač radova će povući radnike sa ostalih gradilišta po Srbiji i uvećati broj radnika u Milanovcu, kako bi se završili spoljašnji radovi i ispratila dinamika, a da se u toku zimskog perioda obavljaju unutrašnji. Danas je doneta odluka i da se raskine ugovor za dosadašnjim prevoznikom "Autoprevozom" i da se za usluge linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju raspiše javni konkurs.


Većnici su na sednici informisani o početku prve faze saniranja i čišćenja reke Despotovice koja je dosta ugražena majskim poplavama, u vrednosti od oko 7 miliona dinara. Posao je poveren izabranom izvođaču radova DVP "Zapadna Morava"- Kraljevo, ukupne vrednosti 6.521.530 dinara bez PDV. Pored ovih radova izvodiće se i hitni radovi na sanaciji oštećenja korita reke Despotovice u ukupnoj vrednosti od oko 40 miliona dinara za koje je postupak javne nabavke u toku. Ova sredstava obezbeđena su donacijom Ambasade Japana izvestio je član Opštinskog veća Desimir Jovanović Opština Gornji Milanovac je dobila 15 miliona dinara za rekonstrukciju Doma kulture u delu unapređenja energetske efikasnosti od Ministarstva rudarstva i energetike, informisala je većnike načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović. Naime, kako je rekla načelnica uprave, od tri opštine - opštine Gornji Milanovac, Bor i Bačka Topola, koje su podnele zahtev ovom ministarstvu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, opština Gornji Milanovac je bila prva na listi kojoj su dodeljena sredstva u iznosu od 15 miliona dinara, uz obavezu da opština iz svog budžeta obezbedi 442.611,58 kao svoje uvećano učešće, što je naša opština i učinila, tako da sledi još samo potpisivanje ugovora, izvestila je većnike načelnica Petrović.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!