opstina gornji milanovac

27. februar 2015.
Održano Opštinsko veće


Održano Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac


opstinsko vece


Na samom početku zasedanja Opštinskog veća, predsedavjući ovog opštinskog organa i Predsednik opštine Milisav Mirković, predložio je skidanje jedne sporne tačke sa dnevnog reda, a koja se odnosila na izmenu i dopunu finansijskog plana JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac. Prilikom obrazloženja Predsednika opština članovima Veća o ovakvoj odluci, upućena je i jasna poruka ovom javnom preduzeću da niko ne sme da odstupa od Odluke o budžetu i da samoinicijativno menja finansijske planove bez predhodno sprovedene zakonske procedure.


- Takav način poslovanja je nedopustiv, posebno sada kada je Opština Gornji Milanovac zajedno sa opštinom Paraćin uzeta kao primer pozitivnog poslovanja sa minimalnim nepravilnostima prema oceni državnih revizora. Umesto da se i te nepravilnosti koriguju pojedinci postupaju na isti način i to se više neće tolerisati, izričit je Predsednik opštine. Saglasnost na skidanje ove tačke dnevnog reda, bez rasprave, podržali su jednoglasno svi članovi veća.


O mnogobrojnim aktivnostima na pripremi značajnog istorijskog jubileja- DVA veka od podizanja Takovskog ustanka, govorila je načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović, naznačivši da su pripreme blagovremeno započete tako da je do sada mnogo toga urađeno na uređenju i restauraciji kultruno-istorijskih destinacija i znamenitih objekata koji su u vezi sa Drugim srpskim ustankom od Takova preko Brusnice, Savinca, Srezojevaca, Gornje Crnuće, Vraćevšnice i drugih mesta. Prema njenim rečima iduće nedelje, po sprovedenim nabavkama i sklopljenim ugovorima, započinju radovi na zameni krovnog pokrivača na Konaku kneza Miloša i radovi na parternom uređenju ovog objekta. Na crkvi Brvnari u Takovu sledi parterno uređenje, obzirom da su završeni radovi na zameni krova. Uređene su u potpunosti obe zgrade Muzeja - gradskog i u Takovu. Formirane su i radne grupe za utvrđivanje novih lokacija za postavljanje oglasnih tabli, za uređenje oglasnih tabli koje su postavljene na gornjem ulazu u gradski park iz pravca ulice Tihomira Matijevića, za utvrđivanje lokacija za postavljanje info-tabli, za uređenje javnih zelenih površina, a posebno površine ispred zgrade Okružnog načelstva, gradskog parka i drugih javnih površine. U planu je izvođenje radova u vidu ozelenjavanja, sadnje niskog rastinja na ulazima u Gornji Milanovac iz pravca Beograda, Čačka kao i iz pravca Norveške kuće. Potpuna informacija o svim preduzetim poslovima nalazi se na dnu vesti.


Većnici su danas razmatrali i izveštaj o sprovedenom postupku konkursa za raspodelu sredstava za 2015.godinu udruženjima iz oblasti kulture,socijalne i zdravstvene zaštite i crkvama, a koje se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta opštine Gornji Milanovac, o kome je govorila Ljiljana Tešić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti. U informaciji je navedeno da je prispelo 51 prijava, tri nisu ispunile uslove po konkursu, tako da je na 48 propisnih prijava raspoređeno 6.900.000 dinara budžetskih sredstava po opštinskom Pravilniku u kome je precizno propisan postupak, način i kriterijumi za izbor programa rada i projekata udruženja iz navedenih oblasti. Na osnovu ovog konkursa, i po odluci nadležne Komisije, 18 udruženja iz oblasti kulture dobilo je 4.5 miliona, za 19 udruženja iz obasti socijalne i zdravstvene zaštite opredeljeno je 900.000 dinara, dok je za 11 verskih objekata dodeljeno 1.5 milion dinara.


Danas je podržana inicijativa Srđana Milićevića člana Opštinkog veća, zaduženog za dečju zaštitu za odobravanje finansijskih sredstava budžeta opštine za vantelesnu oplodnju, koju je Predsednik opštine ocenio kao dobru, rekavši da je takav predlog postojao i ranije, održani su i seminari na ovu temu, ali se realizacija ovog predloga prolongirala zbog Republičkih kriterijumima vezano za ovu oblast. Tako da nalik odlukama gradova u okruženju i opština Gornji Milanovac će pristupiti izradi Pravilnika o kriterijumima za ostvarivanje prava za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju. Danas su i predloženi članovi radne grupe koji će raditi na izradi ovog pravilnika.


Tokom sednice Veća govorilo se i o novom sistemu izdavanja građevinskih dozvola što iziskuje pripreme Opštinske uprave i nadležnog Odeljenja za urbanizam, kao i javnih preduzeća koje dobijaju na odgovornosti, sa dosta kratkim rokovima.


Pogledajte i preuzmite u pdf formatu
Informaciju o pripremama jubileja dva veka podizanja Drugog srpskog ustanka.200 godina
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!