opstina gornji milanovac

27. februar 2015.
Opština otkupila vredno umetničko delo


Opština Gornji Milanovac otkupila vredno umetničko delo "Kuća kneza Miloša u Crnući" autora Živorada Nastasijevića


zivorad nastasijevicVredno umetničko delo autora Živorada Nastasijevića (1893-1966) pod nazivom "Kuća kneza Miloša u Crnući" koje je bila preko 60 godina u privatnom vlasništvu ugledne gornjomilanovačke doktorske porodice Stefanović, Opština Gornji Milanovac otkupila je za potrebe Muzeja rudničko-takovskog kraja, kako bi se upotpunila već postojeća kolekcija vrednih kulturnih dobara.


Ovu vrednu umetničku sliku predsedniku opštine Milisavu Mirkoviću uručila je Staša Kozlina unuka Dušana Stefanovića savremenika Živorada Nastasijevića, od koga je umetničku sliku kao poklon dobila ova porodica. Naslednica ove slike je u razgovoru navela da joj je želja da ovo delo ostane u Gornjem Milanovcu budućim generacijama, tamo gde i pripada. Prema njenim rečima rođeni stric je bio kolekcionar vrednih umetničkih dela, ali su na žalost mnoga od njih vremenom oštećena.


Predsednik Mirković sa saradnicima se zahvalio na opredeljenju i ukazanom poverenju da ova vredna slika bude ponuđena na čuvanje Muzeju našeg kraja, gde je zapravo slika nastala, tako što je naš poznati gornjomilanovačnin iz porodice Nastasijević bio inspirisan Miloševim konakom i što je ovo vredno delo našlo svoje mesto upravo u godini kada se obeležava DVA veka od podizanja Drugog srpskog ustanka.


Autentičnost dela i procenu izvršio je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i muzejski savetnik. Prema njegovom mišljenju svi elementi ove umetničke slike, rađene tehnikom ulja na platnu, ukazuju da je rad nastao krajem šeste decenije HH veka sa autentičnim potpisom slikara. Procenjena vrednost i porez na poklon za koju je Opština izdvojila sredstva je 240.476 dinara.


Slika će ovih dana biti svečano uručena Muzeju na čuvanje i promovisanje.zivorad nastasijevic    zivorad nastasijevic
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!